Datum:
zaterdag 16 okt 2010
Trefwoorden:
Rollator 
Categorie:
Huis & Tuin 

Op 1 januari 2011 verdwijnt de rollator uit het basispakket. Dat betekent dat iedereen nu zelf voor de kosten moet opdraaien. De rollators zijn over het algemeen makkelijk te krijgen via de zorgwinkels, internet en de Active-rollator ook met ledenkorting bij de ANWB. Voor het technische gedeelte van de test vroegen wij twee rollatorreparateurs om ze op een aantal technische aspecten te beoordelen. Daarnaast vroegen wij acht ouderen die dagelijks gebruik maken van dit hulpmiddel, om voor ons acht rollators te testen op een proefbaan in Deventer.

Kijk hier het filmpje.

De resultaten waren opmerkelijk. Onze mannen van de techniek vonden nogal wat verschillen, maar ook de gebruikers waren lang niet allemaal tevreden. De stabiliteit liet nog wel eens te wensen over, maar ook de remmen waren niet altijd even makkelijk te bedienen. Vooral de driewielige Trio Rollator moet het zwaar ontgelden. Bij een proef op de rollatorbaan moesten onze testers zelfs de gehele rollator optillen wilden ze nog vooruit komen. Ook grote verschillen bij het inklappen van de rollator, niet al onze testpersonen lukte het om de rollator in één keer in te klappen, omdat iedere rollator een ander systeem hanteert. Ook het zitgemak is verschillend van goed, tot heel slecht.

Prijzen
De prijzen van de geteste rollators lopen nogal uiteen. Zo kost de goedkoopste en winnende rollator 78 euro (de Quatro Z400E) en is de duurste 349 euro (Fellow Classic Standard). De prijs zegt bij onze geteste rollators niets over de kwaliteit.

De beste rollator
Er eindigden twee rollators met het cijfer 7,8. In dergelijke gevallen kiezen we dan voor de goedkoopste de Quatro Z400E van 78 euro. Men vond hem plezierig rijden en hij heeft een stevige constructie.

Tot slot
In de studio hadden wij Rollatordokter Frank de Boer. Hij meldde ons: “Belangrijk is dat de gebruiker vooraf bepaalt wat zijn of haar wensen zijn; moet de rollator ook geschikt zijn om op te zitten, of dient hij voornamelijk om boodschappen te doen? Heel belangrijk is ook dat men het apparaat goed afstelt, veel gebruikers lopen nog gekromd, met de rollator ver voor zich uit. Dat is slecht voor de rug en onveilig.”

Veel rollators worden gekocht door de kinderen, maar zegt Frank de Boer, “neem de toekomstige gebruikers mee, laat ze er mee rijden, kijk of de remmen niet te veel kracht kosten, laat hem goed afstellen en zorg dat er thuis in de huiskamer voldoende ruimte is om te manoeuvreren. Laadt hem nooit te vol met boodschappen, want dat maakt de rollator instabiel vooral bij stoepranden.” Jaarlijks belanden 1600 rollatorgebruikers bij de eerste hulp van het ziekenhuis en 40% van hen moet langdurig opgenomen worden.

De uitslag:

Rollator

Prijs

Cijfer

Opmerkingen

1.

Quatro

€ 78,-

7,8

- Goedkoopste rollator in de test
- Stevige constructie

2.

Topro Troja

€ 298,-

7,8

- Lichtgewicht
- Goede steun bij het lopen, zeer goede stabiliteit

3.

Premis Provo

€ 120,-

7,5

- Loopt lekker licht
- Goede remmen

4.

Active

Leden: € 189,-
Niet-leden: €239,-
Winkel: € 239,-

6,5

-Via ANWB met korting, ook in gewone winkel te koop als Active
- Zeer goed in- en uitklapbaar
- De stabiliteit kan beter

5.

Elephantje Light

€ 165,-

6,3

- Lichtgewicht
- Geen inklapbeveiliging
- Slecht zitcomfort

6.

Fellow Classic Standaard

€ 349,-

6,3

- Duurste rollator in de test
- De wielen zijn glad en glijden door de rem
- De handvatten bevallen niet

7.

Premis Pregero Ultra

€ 138,-

6,0

- Slappe rollator
- Geen inklapbeveiliging

8.

Trio rollator

€ 85,-

4,7

- Slechte stabiliteit
- Niet geschikt voor buiten
- Steun bij het lopen is zeer slecht

Alle rollators zijn in de zorgwinkels of via internet te koop. Alleen de Active is daarnaast met ledenkorting bij de ANWB te verkrijgen.