Hoeveel kost het vervangen van een autoruit?

Trefwoorden:
 
Datum:
za 11 november 2006, 19:10 
Categorie:
 

Ongeveer 1 op de 4 personen heeft jaarlijks te maken met autoruitschade. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door steenslag, maar ook inbraak en vandalisme zorgen voor kapotte autoruiten.

Ongeveer 6 miljoen automobilisten (van het totale aantal van 8 miljoen automobilisten) zijn verzekerd tegen autoruitschade, want voor wie niet verzekerd is, kan een barst in de voorruit grote financiële gevolgen hebben.

Voor autoruiten geldt dat het gemiddelde schadebedrag op ongeveer 250 euro ligt. Een reparatie van een autoruit kost veel geld, maar wanneer de barst in de ruit dusdanig ernstig is dat de ruit vervangen moet worden, lopen de kosten nóg hoger op.

Opvallend hierbij is dat zelfs binnen de vervanging van autoruiten de prijzen behoorlijk kunnen verschillen. Kassa werd nieuwsgierig en ging met een Suzuki Swift op pad om te kijken wat het bij verschillende bedrijven zou kosten om de autoruit te laten vervangen. We namen de verborgen camera mee.

Er bleek inderdaad sprake te zijn van een grote prijsverschillen tussen de verschillende autospecialisten. Wanneer je bij Ster Autoservice je autoruit laat vervangen, ben je ‘slechts’ 300 euro kwijt, terwijl je bij de Suzuki-dealer maar liefst 440 euro betaalt voor de ruit en de plaatsing hiervan. Een verschil van 140 euro!

Nu is het zo dat prijsverschillen te wijten zijn aan diverse aspecten. Zo zijn garantie, bereikbaarheid en originaliteit aspecten die allen meespelen bij het bepalen van de prijs. Met originaliteit wordt bedoeld of we te maken hebben met een originele Suzuki-ruit of gewone ruit van de autoglasfabrikant. De Suzuki-dealer beweert dat er kwalitatief gezien verschil tussen beiden zit, de Dekra weet ons te vertellen dat het allemaal niet zo veel uit maakt. Een autoruit is een autoruit.    

Een overzicht van de prijzen die wij betaalden voor het vervangen van een Suzuki Swift autoruit bij de verschillende bedrijven:

- Ster Autoservice : € 300,-
- KwikFit: € 351,-
- Autotaalglas: € 422,-
- Carglass: € 424,-
- Suzuki-dealer: € 440,-