Hoeveel kunt u besparen als u een zuiniger koelkast koopt?

Trefwoorden:
 
Datum:
za 02 december 2006, 19:05 
Categorie:
 

Als je geld wil besparen én klimaatverandering tegengaan, koop dan een superzuinige koelkast. Stichting Natuur en Milieu heeft na LCD-tv’s en auto’s het energieverbruik van koelkasten op een rijtje gezet in verband met hun klimaatcampagne “Hier

Het verschil tussen de meest zuinige en de minst zuinige koelkast kan oplopen tot 150%. Dat scheelt jaarlijks 24 euro, dat is bij een gemiddelde levensduur van 15 jaar 360 euro.

Als iedereen zo’n zuinige koelkast heeft, scheelt dat jaarlijks 1,3 miljard kwh elektriciteit. Dat is evenveel als het stroomverbruik van de helft van Amsterdam. Helaas heeft slechts een op de honderd Nederlanders een echt zuinige koelkast.

De test
Er zijn zowel vrijstaande als inbouw koelkasten getest. Verder is er onderscheid gemaakt tussen grote (meer dan 200 liter) en kleine koelkasten (minder dan 200 liter), met of zonder vriezer.

Bij het onderzoek naar het energieverbruik van koelkasten is alleen gekeken naar het absolute stroomverbruik.

Energielabels: forse verschillen met A+ en A++
Energielabels zijn wettelijk verplicht. In de EU moeten alle koelkasten volgens een standaard testprotocol worden getest. Al die gegevens worden in een Europese database opgeslagen.

De indeling van de energielabels is gebaseerd op energieverbruik in verhouding tot inhoud. 90% van de koelkasten in ons land heeft een A-label, slechts 10% een B-label.

Binnen het A-label zijn zeer forse verschillen in energiegebruik die met een + of ++ worden aangegeven, maar op de labels staan alleen de letter groot afgedrukt. Natuur en Milieu vindt de energielabels in de huidige vorm achterhaald omdat ze geen rekening houden met die subklassen. Ze zetten de consument op het verkeerde been, want die denkt met een A-model een koelkast uit de hoogste energieklasse te kopen, maar dat hoeft dus helemaal niet de zuinigste te zijn.

Amerikaanse koelkasten doen de poolkappen sneller smelten
De Amerikaanse koelkastmodellen van meer dan 500 liter zijn een trend. Maar hoe kouder het in je Amerikaanse koelkast is, hoe sneller de poolkappen smelten. Met een jaarlijks gemiddeld stroomverbruik van 500 kWh/€ 100 per jaar is het bijna het dubbele van een even grote gewone koelkast en vrieskist. Natuur en Milieu concludeert hieruit dat de Amerikaanse koelkasten niet beschikken over de modernste energiezuinige technologie.

Overig
- Zuinige koelkasten zijn vooral goed geisoleerd en hebben over het algemeen dikke wanden. Verder beschikken ze uiteraard over de nieuwste koeltechnieken.
- Over het algemeen verbruikt een grote koelkast meer stroom dan een kleine. Stem de koelkast dus af naar uw behoefte, want overbodig groot is verspilling.
- Er valt zelf invloed uit te oefenen op het stroomverbruik van de koelkast.
- De gebruiksomstandigheden zijn namelijk heel belangrijk, als de deur vaak opengaat, de koelkast in een heel warme omgeving staat met veel spullen erin, en een vriezer die al enige tijd niet ontdooit is, stijgt het verbruik aanzienlijk.
- Een automatisch ontdooi-systeem is ook van invloed op stroomverbruik.

Uitslag

Koelkasten

- Inbouw koelkast zonder diepvries klein model
Inbouw koelkast zonder diepvries groot model 
- Inbouw koelkast met diepvries klein model  
- Inbouw koelkast met diepvries groot model 
- Vrijstaande koelkast zonder diepvries klein model  
- Vrijstaande koelkast diepvries groot model 
- Vrijstaande koelkast met diepvries klein model 
- Vrijstaande koelkast met diepvries groot model

Vriezers:

- Vrieskasten
- Vrieskisten

Let op, bij de uitslag is er binnen de verschillende categorieën geen rekening gehouden met het energieverbruik in verhouding tot de inhoud. Dat betekent dat de nummer 2 of 3 op de lijst omgerekend naar dezelfde grootte misschien zuinig is dan de nummer 1.