Kassa’s rode wijn uit doos test

Trefwoorden:
 
Datum:
za 01 maart 2008, 18:55 
Categorie:
 

Als u aan wijn denkt, denkt u waarschijnlijk ook aan een wijnfles. Maar wijn is ook te koop in pakken en kleine dozen! Maar welke wijn uit doos is de lekkerste?

Kassa testte de wijnen samen met Nicolaas Klei, auteur van onder meer de Supermarktwijngids 2008 en met vinoloog Janna Rijpma. Deze wijnkenners testten acht ‘bag-in-box’-wijnen van verschillende supermarkten en een slijter. Het gaat om rode wijnen in verpakkingen met een inhoud van drie liter.

De uitslag van de wijn in doos test: - van slechtste naar beste wijn-

8. Cabernet Sauvignon van Les Petits Sommeliers uit Frankrijk te koop bij Super de Boer voor € 9,99

7. Pinvert Vin de pays d’oc uit Frankrijk te koop bij Dirck III voor € 8,99

6. Swartland Winery Cape uit Zuid-Afrika te koop bij Albert Heijn voor € 9,99

5. Shiraz Cabernet uit Australië te koop bij Lidl voor € 8,49

4. Die Kroon uit Zuid-Afrika te koop bij C1000 voor € 9,99

3. Tempranillo La Mancha uit Spanje te koop bij Aldi voor € 7,49

2. Droë Rooiwyn uit Zuid-Afrika te koop bij Hema voor € 9,95

1. Kumala Pinotage uit Zuid-Afrika te koop bij Gall&Gall voor € 10,99


De wijnkenners zijn verbaasd over de goede smaak van enkele wijnen die zij testten. Het resultaat valt hen dan ook best mee. Opvallend is dat de Franse wijnen die zijn getest niet in de smaak zijn gevallen.

De Zuid-Afrikaanse wijnen kennen soms een rubberen geur, of zelfs asbakgeur. Dit komt door het verleden van de wijnen in Zuid-Afrika. Je ruikt dus het verleden van Zuid-Afrika, wat weer als karakteristiek wordt ervaren.

 
Verschil wijn in fles en doos
Het verschil in wijn uit de fles en de doos zit hem voornamelijk in het prijsverschil en de houdbaarheid. Een wijn in fles kost naar verhouding meer dan dezelfde soort wijn in een doos. Een fles staat in sommige gevallen wel netter, wanneer u bijvoorbeeld gasten heeft. Een doos kan erg handig zijn tijdens een feestje of barbecue. Wilt u niet laten zien dat u ‘goedkopere’ wijn uit een doos schenkt? Schenk dan de wijn vooraf in een karaf. Wilt u meer variatie in wijn, dan kunt u wellicht beter voor een fles kiezen, aangezien daar minder in zit. U hoeft dus niet te wachten tot de doos leeg is.

Wanneer u wijn langere tijd wilt bewaren, kunt u best een doos overwegen. Omdat deze wijn in een zak zit en dus minder of zelfs niet luchtdoorlatend is, blijft de wijn langer houdbaar dan een fles. Het kraantje zorgt er voor dat er geen lucht meer de zak in kan. Dit kan echter wel per soort of merk verschillen. Op sommige dozen staat een houdbaarheid vermeld van maar liefst acht weken na het eerste wijngebruik. Wijn uit een fles kunt u meestal na enkele dagen niet meer gebruiken. Bewaar de wijn altijd op een koele plaats. Wanneer u wijn te warm bewaart, kan de wijn sneller bederven.

Korte toelichting per wijn
De Cabernet Sauvignon van Les Petits Sommeliers uit Frankrijk ziet er ‘intens en vol’ uit. De smaak is echter niet om over naar huis te schrijven. De wijn heeft een geoxideerde geur en ook de smaak lag dicht tegen oxidatie aan. Het lijkt er volgens de deskundigen op dat de wijn te warm heeft gestaan in de winkel.

De kleur van de Pinvert Vin de pays d’oc uit Frankrijk beloofde veel goeds. De smaak is echter wrang en dun.

De Swartland Winery Cape uit Zuid-Afrika heeft een zurige geur, maar is wel intens van kleur. De afdronk is volgens de deskundigen ‘simpel’ en ‘drogend’.

Op nummer 5 staat de Shiraz Cabernet uit Australië doet sterk denken aan een Merlot uit Chili! De wijn heeft de geur van drop, leer en rubber.

De vierde plaats is voor Die Kroon uit Zuid-Afrika. De wijn heeft een simpele, onaantrekkelijke geur van aceton en lijm. De smaak is fruitig. Heeft wel een wrange afdronk.

De Spaanse Tempranillo La Mancha wijn heeft een lichte, framboos-achtige kleur. De geur is fruitig. Tijdens de tweede keer proeven viel de wijn wat tegen. Pas op, je gaat snel boeren van deze wijn!

De op één na lekkerste wijn uit deze test is de Droë Rooiwyn uit Zuid-Afrika. Heeft een stevige fruitgeur. Deze wijn heeft een vrolijke smaak en de afdronk is lekker soepel.

De lekkerste wijn is de Kumala Pinotage uit Zuid-Afrika. Intens van kleur, een goede stevige fruitgeur. Vrij intense, stevige smaak. Je blijft eraan ruiken en proeven. De afdronk is goed en blijft bij je. Alles is volgens de deskundigen in balans in zowel geur, kleur als smaak.