Rabobank weigert compensatie bij phishing

Rabobank weigert compensatie bij phishing
Trefwoorden:
ABN Amro, ING, Compensatie, Rabobank, Phishing 
Datum:
za 15 september 2012, 19:10 
Categorie:
Geldzaken & Recht 
Reacties:
0

De Rabobank blijkt klanten die slachtoffer worden van internetfraude niet automatisch schadeloos te stellen. Klanten die door nep-bankmedewerkers telefonische codes zijn afgetroggeld, worden niet gecompenseerd. De Rabobank vindt dat klanten moeten weten dat ze geen codes mogen doorgeven aan derden. ABN AMRO en ING stellen gedupeerde klanten in soortgelijke gevallen wel schadeloos, blijkt uit onderzoek van Kassa. 

Phishing
De meest bekende vorm van fraude is het zogeheten 'phishing'. Daarbij proberen criminelen met e-mails die afkomstig lijken van de bank persoonlijke gegevens, zoals naam, rekeningnummer, telefoonnummer en veiligheidscodes, te ontfutselen voor zogenaamde veiligheidscontroles. Soms kan een crimineel alleen daarmee al misbruik maken van iemands bankrekening. In andere gevallen neemt de oplichter later telefonisch contact op waarbij hij zich voordoet als iemand van de bank. Hij vraagt dan bijvoorbeeld naar beveiligingscodes, omdat er problemen zouden zijn met de bankrekening. Met die codes kan de dader vervolgens bedragen overboeken.

Compensatie
Banken compenseren in de meeste gevallen de schade uit coulance. ABN AMRO en ING hanteren daarbij de stelregel 'Compenseren, tenzij...'. Ze keren naar eigen zeggen alleen niet uit als klanten actief hebben meegewerkt aan de fraude, of als ze 'zeer nalatig' zijn geweest. Als voorbeeld daarvan noemen de banken herhaalgedrag. "Als iemand voor de derde keer zijn pincode heeft afgegeven, houdt het een keer op", zegt ABN AMRO.

Onzorgvuldig
De Rabobank legt de lat hoger. Kassa kwam met verschillende Rabo-klanten in contact van wie vele duizenden euro's afhandig waren gemaakt door nep-bankmedewerkers die telefonisch veiligheidscodes aftroggelden. De Rabobank legt de aansprakelijkheid daarvoor bij de klanten neer. "Ons beleid is dat je wordt gecompenseerd als je zorgvuldig met je codes omgaat", zegt Naomi Bisschop, hoofd marketing van de Rabobank. "Klanten moeten weten dat ze die codes niet aan anderen mogen afgeven. Daar hebben we ze op diverse manieren voor gewaarschuwd."
 
Gehaaider
Criminelen worden steeds gehaaider in hun methodes. Waren de phishingmails voorheen vaak herkenbaar vanwege het slechte Nederlands, inmiddels kopiëren de daders echte waarschuwingsteksten van de banken. Soms sturen ze bewust een in slecht Nederlands opgestelde e-mail om kort daarna een bericht te verzenden die daar naar verwijst.

Campagne
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt consumenten sinds een half jaar met tv-spotjes voor phishing. Volgens de brancheorganisatie dreigt die campagne achterhaald te worden. Criminelen plunderen steeds vaker bankrekeningen door computers te besmetten met kwaadaardige software. Internetgebruikers halen deze Trojaanse paarden binnen door op een link in een e-mail te klikken, door programma's of software te downloaden of door een besmette website te bezoeken. Dit kunnen ook bonafide websites zijn. Zo bleken recent populaire sites als Nu.nl en Telegraaf.nl besmet. Met deze 'Trojaanse paarden' kunnen de daders ongemerkt het internetgedrag van hun slachtoffer bespioneren. Met de meeste geavanceerde varianten weten fraudeurs bedragen weg te sluizen terwijl iemand nietsvermoedend zit te internetbankieren. 

Schade
De schade door fraude met internetbankieren neemt al jaren toe. Vorig jaar werden Nederlandse bankklanten voor een bedrag van 35 miljoen euro gedupeerd. In 2010 bedroeg de schade nog geen tien miljoen euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht dat dit jaar de schade opnieuw hoger zal uitvallen. Lees hier een overzicht van de schade.

Tips
Bankklanten die ontevreden zijn over de afhandeling van de schade kunnen daarover een klacht indienen bij het financiële klachteninstituut Kifid. Ook kunt u contact opnemen met de Fraudehelpdesk. Tips over veilig internetbankieren vindt u hier.

Reacties

Verberg reacties
Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

vrijdag 30 nov 2012, 20:58

andere bank gaan kiezen en via de consementen bond en de kamerleden en regering een
duidelijke oplossing zoeken en het niet alleen maar weer op de consument neerleggen

Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

maandag 12 nov 2012, 15:48

De banken doen er alles aan om ons aan het internetbankieren te krijgen.
dus als er iets fout gaat moeten ze niet met allerlij onzin komen en gewoon uitkeren.

blijven ze bij dit standpunt dat ze dit niet doen wel ik zou zeggen haal massaal je geld weg bij die bank en ga naar een andere ik denk dat zij als er genoeg mensen weglopen wel wat anders gaan doen

Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

vrijdag 12 okt 2012, 12:54

Ik vind dat banken nu wel de laatste mogen zijn om de woorden "het is uw eigen schuld" uit te spreken, en dat ze zeker wat meer coulantie mogen tonen aan dezelfde klanten die hun uit het slop hebben gehaald!

ramonnetje
waarschuw redactie

zondag 23 sep 2012, 12:54

Toen ik nog bij Mastercard en Visa werkte zei ik vaak tegen klanten die belden: 'Als ik nou bij de deur van een restaurant sta en om toegang te krijgen vraag ik om uw creditcard en pincode en ik zeg er nog bij dat ik er niets af zal halen, geeft u dan uw kaart en pincode?' Of als ik nou zeg dat je gratis naar binnen mag maar je moet wel bij de portier je kaart en pincode afgeven die je bij vertrek weer terug krijgt, doet u dat dan?

Als je lander dan een halve seconde erover na moet denken voor je antwoord geeft dan moet je geen pinpas of creditcard gebruiken.. da's vragen om moeilijkheden..

De raarste dingen zie je in de krant staan: mensen die aan de deur te horen krijgen dat ze in de buurt opvallend veel vals geld vinden en vragen of ze dat geld op het bureau mogen checken..

Al staat Koos Spee een tv-ploeg voor mijn deur met de vraag of hij even mijn rijbewijs mag zien om te kijken of hij wel geldig is dan schop ik hem er nog uit!

Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

maandag 17 sep 2012, 16:50

Helemaal met de Rabo eens. Als u op een telefoontje van: "dit is de politie/brandweer: wij willen graag met zo min mogelijk schade bij brand in uw huis kunnen blussen, dus.. waar heeft u buiten de sleutel verstopt", is ook niemand zo dom om dat te vertellen.

Bij ieder email worden "properties" of "eigenschappen" meegestuurd. Even hier kijken, en dan blijkt een e-mail zogenaamd van de Bank / Belastingdienst / Deurwaarder ( sic) verstuurd te zijn vanuit... ru of kh of.. een ander ver en dubieus land. Nog afgezien van de realiteit van de tekst in zo'n e-mail.

Enig verstand mag toch vooropgesteld worden ?

Overigens: van MIJ mag de Rabo de afboekingsbeperking verder aantrekken: niet enkel "heel Europa" maar tot: NL, B, D. En moet je een keer verder van huis, dan geef je dat land extra voor die tijd maar op. Is de kans op phishing tot haast nul gereduceerd. Idem diefstal met pinnen over de grens.
En als laatse: camera's, die pinautomaten enkel activeren, als gezicht goed te zien is. Van mijn part een vingerscan erbij. Is diefstal d.m.v. pinnen ook voorgoed voorbij.
Vergeet niet: wie draagt nu de kosten van die fraude ? Juist, de bankklanten allemaal samen.
Dan samen die criminaliteit tegengaan. Wordt het wat veiliger ook.

Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

zaterdag 15 sep 2012, 23:03

Ik vind dat de Rabobank in principe gelijk heeft. Als je codes via de telefoon gaat doorgeven aan iemand waarvan je niet eens kan controleren wie het precies is, is er wel een grens overschreden. Daar hoeft de bank niet voor op te draaien.
Als banken alles maar blijven vergoeden, kan er ook een nonchalansme bij de klant ontstaan. De bank betaalt de schade, tenzij je zelf de codes hebt verstrekt aan de crimineel, vind ik een goede middenweg.

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn.

Naar inloggen