Test: Bapao-broodjes

Trefwoorden:
 
Datum:
za 14 april 2007, 19:00 
Categorie:
 

De afgelopen weken trok VARA’s Roodshow door het land. Honderden mensen kwamen naar Drachten, Roermond, Middelburg, Nijmegen en Haarlem. Bij elkaar vormen ze natuurlijk het perfecte consumentenpanel voor een Bapao-broodjes test. Ruim 170 mensen hebben de Bapao-broodjes met rundvleesvulling blind geproefd. We testen zes merken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Er is voornamelijk gelet op de smaak, structuur en de verhouding tussen vlees en brood.

Een gestoomd zacht rond bolletje van wit deeg. In het midden gevuld met een mengsel van kruiden en vlees. Een bapao-broodje. Volop verkrijgbaar bij alle supermarkten en toko’s. 
Wordt er nog op de prijs, kwaliteit en smaak gelet? Tijd dus voor een test.

Wat is een bapao-broodje en hoe moet het smaken?
Een bapao-broodje is een gestoomd rond broodje met een kruidige vulling van varkens-, rund- of kippenvlees. Ze zijn er ook met een vegetarische vulling. `bapao` betekent in het Chinees letterlijk 'vleesbroodje'. Het komt oorsprong uit China en is uiteindelijk via Indonesië in ons land terecht gekomen. Het is een ideale lunchsnack.
In de Indische keuken moet het deeg van een goed bapao-broodje lekker vers, luchtig en iets zoetig zijn. Het mag niet zo klef zijn dat het aan je tanden plakt. De vulling moet ook een beetje zoet zijn. Het wordt bij voorkeur gemaakt van fijngesneden varkensvlees met ketjap en wat kruiden, een soort `babi ketjap`. Het met vlees gevulde deeg wordt niet gebakken maar gestoomd. De Chinese variant is iets zoeter en het broodje is open van boven.

Uitslag test broodje bapao met rundervulling (prijs per broodje):
Aldi is winaar en is ook nog de goedkoopste uit de test (de broodjes zijn wel per 2 stuks verpakt). Bij dit broodje was de balans tussen de vulling en het deeg het best.

 

Merk

Verkrijgbaar bij

Prijs

Cijfer

1.

Bali snacks

Aldi

€ 0,30

7,0

2.

Silver River

Lidl

€ 0,34

6,8

3.

Humapro

C1000, Spar

€ 0,75

6,7

4.

Java food

Dirk vd Broek, C1000, Vomar

€ 0,34

6,7

5.

Huismerk

Super de Boer

€ 0,75

6,4

6.

Huismerk

Albert Heijn

€ 0,79

6,3