Test: Caesar maaltijdsalade

Test: Caesar maaltijdsalade
Trefwoorden:
Test, Caesar, Maaltijdsalade 
Datum:
za 22 september 2012, 19:10 
Categorie:
Levensmiddelen & Voeding 
Reacties:
0

Vandaag de dag liggen de supermarkten er vol mee: kant-en-klare maaltijdsalades. Er zijn veel verschillende soorten te vinden in de schappen: van de bekende tonijn- en zalmsalades tot de meer exotische varianten zoals de Japanse beef-teriyaki of Marokkaanse couscous. Kassa test deze week de Caesar maaltijdsalade. Volgende week ziet u hoe de maaltijdsalade geitenkaas uit de test komt.

Caesar Cardini
Veel mensen denken dat de Caesar salade is genoemd naar keizer Julius Caesar. Dat klopt niet. De caesarsalade is vernoemd naar Caesar Cardini, een Italiaanse chef-kok uit San Diego. Tijdens de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag bleek hij ineens door zijn belangrijkste voorraden heen te zijn. Met de ingrediënten die hij nog wel in huis had, stelde hij een salade samen: de caesarsalade. Het originele recept voor deze salade bestaat uit zes ingrediënten; romaine sla, knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, ei en worchestershiresaus.

Maaltijdsalade
Ondertussen zijn er vele variaties op de caesarsalade ontstaan. Steeds meer  ingrediënten worden aan de originele zes ingrediënten toegevoegd, zoals kip, olijven, spekjes, tomaatjes en wortel. Ook is er tegenwoordig in de meeste supermarkten een kant-en-klare caesar maaltijdsalade te koop. Door de toevoeging van aardappelen of pasta kan de salade gegeten worden als complete maaltijd.

Testpanel
Ons testpanel bestaat uit de volgende mensen:
- Onno Kleyn: culinair journalist
- Marc van der Tang: chef-kok bij restaurant Serre
- Kees Zuidgeest: sladeskundige
- Irene Lelieveld: voedingsdeskundige

Test
Het testpanel proeft de Caesar maaltijdsalade van vijf verschillende supermarkten. Albert Heijn, Jumbo, Lidl, C1000 en Deen. De testers weten niet welk merk ze proeven en de maaltijdsalades worden allemaal in andere volgorde geserveerd zodat de testers nooit tegelijkertijd dezelfde maaltijdsalade eten.

Product

Supermarkt

Prijs

Cijfer

Opmerkingen

1.

Maaltijdsalade Caesar: met aardappelpartjes, kip, ei en caesardressing

Deen

€3,50 (400 gram)

7,5

Deze maaltijdsalade heeft een streepje voor op de rest vanwege de hoeveelheid en de samenstelling van de groenten. De dressing is wel wat aan de zure kant, maar deze salade komt wel het meest in de buurt van een echte caesarsalade. De versheid is goed volgens de experts.

2.

Saladinettes Maaltijdsalade Caesar: romano sla met aardappeltjes, caesardressing, kipreepjes, scharrelei, croutons, spekreepjes en kaas

Lidl

€2,79 (450 gram)

6,6

Door de variatie van ingrediënten ziet deze maaltijdsalade  er goed volgens het testpanel. De versheid is redelijk. De salade bevat veel eiwit door kaas, kip en spekjes. Ook hier is de dressing te overheersend. De echte caesarsmaak ontbreekt.

3.

Caesarsalade: maaltijdsalade gegrilde kip, scharrelei, aardappel, ijsbergsla, kaasschilfers en croutons

Albert Heijn

€3,99 (450 gram)

5,5

Over de versheid van deze maaltijdsalade zijn de deskundigen niet enthousiast. Er zit voldoende groenten is. Helaas valt de versheid van de sla tegen.  De dressing is te zoet volgens de deskundigen. Pluspunt is wel de malse kip.

4.

Maaltijdsalade Caesar: slamix met pasta, kip, kaas, caesardressing en croutons

Jumbo

€3,49 (400 gram)

4,6

De experts vinden de pasta te overheersend bij deze maaltijdsalade. De verhouding pasta en sla klopt niet. Door de koolhydraten is deze maaltijdsalade wel geschikt als volwaardige maaltijd, maar de variatie ontbreekt.

5.

Maaltijdsalade Caesar met gekookte aardappel, groenten, gegaarde kip, caesardressing, kaas, ei en croutons

C1000

€3,99 (450 gram)

3,8

Deze salade bevat te veel plakkerige aardappelen. Ook zijn de deskundigen niet te spreken over de droge kip en de versheid van de sla. Het zakje met croutons ligt onderop waardoor je die pas tijdens het eten tegenkomt.

Recept
Het is ook heel makkelijk om zelf een lekkere caesarsalade te maken. Chef-kok Marc van der Tang van het Serre restaurant heeft de originele bereiding op een rijtje gezet.

Ingrediënten
Little gem
Romaine sla
Ei
Croutons
Parmezaanse kaas
Olijfolie

Dressing
2,5 dl mayonaise 
46 gram eidooier
25 gram Parmezaanse kaas
20 gram citroensap
10 gram soja olie
2 filets ansjovis
3 druppels Tabasco
1 teen knoflook
Zout

Voorbereiding
Pluk de bladen van de romaine sla en de little gem en doe deze in een vergiet. Was de sla goed en laat het uitlekken. Snijd vervolgens een deel van de bladen in dunne reepjes (julienne).

Kook het ei in acht minuten en laat het schrikken in ijswater. Hierdoor stopt het garingsproces en blijft de eidooier mooi zacht.

Voor de croutons verwijder je de korst van twee sneetjes wit brood en snijd deze in kleine blokjes (brunoise). Meng de blokjes met (knoflook)olie en doe dit op een ovenschaal. Bak de croutons in de oven in 10 minuten op 180 graden mooi bruin.

Presentatie
Gebruik een groot diep bord om de salade in te serveren. Meng de dressing met de sla en leg dit vervolgens op het bord. Snijd met een dunschiller een aantal plakjes van de Parmezaanse kaas en strooi dit over de salade. Snijd het gekookte ei in een eiersnijder en leg de partjes bovenop, samen met de croutons. Maak het geheel af met een paar druppels olijfolie en...aan tafel!

Reacties

Verberg reacties
Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

dinsdag 23 okt 2012, 10:54

Deze saladetest en die over de geitenkaassalades vind ik eigenlijk een beetje flauw en de commentaren zijn wat zuur (om even bij de smaakjes te blijven). Een kok die zegt: hier zit geen liefde in.. Nee, natuurlijk zit daar geen liefde in. Het is gemaakt in een fabriek! Dat maakt het goedkoop en gemakkelijk.
Ook de 'topkok' die zegt dat je per dag maximaal 1000 tot 1500 calorieën gebruiken moet per dag, dat is niet eens volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Zij geven aan:
"Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2000 kilocalorieën (kcal) nodig. Voor de man is dat gemiddeld 2500 kcal per dag. Dat is een hele globale richtlijn, want het aantal calorieën dat je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel energie je verbruikt."
Verder heeft hij het over 'zelf mayonaise maken'. Wellicht is dat geen gek idee als je dagelijks sla eet en verder niks te doen hebt, maar eigengemaakte mayonaise kost nogal veel tijd en het is ook niet lang houdbaar.

Ik denk dat het verstandig is om bij zo'n test als deze een kanttekening te plaatsen: als je weinig tijd hebt en even een snelle hap wil eten, is zo'n maaltijdsalade vele malen gezonder dan snacks als frituurvoedsel, kant-en-klaarpizza's of nasi van de Chinees.

Dus niet zo zeuren over de kwaliteit, maar kijken naar de gemak-snelheid-smaakverhouding.

chesspot
waarschuw redactie

maandag 24 sep 2012, 13:32

Omdat ik vaak Caesarsalade eet, was ik heel benieuwd. Maar Aldi waar ik de salade altijd koop (stukken goedkoper dan al die andere supers) bevat géén kip, zoals alle vijf hier genoemden.
Daarom waarschijnlijk veel goedkoper. Maar voor mij een grote bof. Want ik ben vegetariër.
Je kunt toch al bijna niets kant en klaars kopen zonder vlees erin.

Onbekende gebruiker
waarschuw redactie

maandag 24 sep 2012, 10:11

Ik hoor wel geluid, maar het filmpje speelt niet af? (safari en chrome)

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn.

Naar inloggen