ka
door kassa-ineke Nov 26, 2014 om 19:37
Geldzaken & recht

ABPpensioen verevening na scheiding

Bij uitspraak van de rechter was er de uitspraak dat het nabestaanden pensioen aan mij zou toekomen. De beslissing is ondertekend door mijn ex man, de rechter, de griffier en door mijzelf. Ik had deze beslissing gestuurd aan het ABP om dit in orde te maken. Het is een administratieve handeling die ze moeten uitvoeren (een vinkje zetten) om dit in orde te maken dat ik mijn pensioen houd.Na veel brieven en bezwaren zelfs mijn rechtsbijstandsverzekering heeft hun geschreven weigeren ze dit in orde te maken. Ik moet een formulier van hun site downloaden en deze door mijn ex man laten tekenen. ( we geen contact en mijn ex man wil nergens aan meewerken en dat is al bijna zes jaar zo). Het meest bizarre is dat ze niet mee willen werken omdat in de beschikking van de rechtbank niet staat BIJZONDER nabestaanden pensioen. Het aller bizarst is dat op het formulier van het ABP dat mijn ex moet ondertekenen het woord BIJZONDER ontbreekt maar gewoon gesproken wordt over nabestaande pensioen. Wat kan ik doen zodat ze gewoon doen wat ze moeten doen, de administratieve handeling uitvoeren waardoor het pensioen gewoon alleen aan mij toekomt zoals is beslist bij de rechtbank in juni 2013.

4553 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marcel75
door marcel75 - Nov 26, 2014 om 21:10
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

En waar heeft uw advocaat het over in de dagvaarding/het verzoekschrift? Als die niet spreekt over het bijzonder nabestaandenpensioen, dan mag de rechter dat niet zomaar invullen.

tijger1
door tijger1 - Nov 26, 2014 om 21:27
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Ik zie het probleem niet zo. Als uw ex komt te overlijden claimt u bij het ABP het bijzonder nabestaandenpensioen, daar hoeft u noch uw ex bij leven helemaal niets voor te doen.

Als uw ex hertrouwt heeft zijn vrouw, als hij komt te overlijden, recht op haar deel, daar kan uw ex helemaal niet over beslissen dat dat u toe zou vallen.

ed
door ed_raket - Nov 27, 2014 om 12:19
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik denk dat u wat dingen door elkaar haalt. Het antwoord van tijger1 is correct. Uw ex-partner heeft daar normaliter helemaal niks over te zeggen. U heeft indien u gehuwd bent geweest met een ABP-deelnemer vanzelf recht op bijzonder nabestaandenpensioen (BNP). Zeker als u pas in 2013 gescheiden bent.

Het enige waar u een handtekening van uw ex-partner voor nodig heeft is als u gebruikt wilt maken van VPS-conversie. Dit is een optie in de wet VPS waarmee u uw VPS-aanspraken en uw BNP omzet naar een zelfstandig recht op ouderdomspensioen.

ka
door kassa-ineke - Nov 27, 2014 om 13:19
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik ben zelf werkzaam in overheidsdienst en heb recht op ABP pensioen (ook bijzonder nabestaandenpensioen). In overleg zag mijn ex partner af van mijn (bijzonder) nabestaandenpensioen. Dit dient geregistreerd te worden bij het ABP.
Dit kan door het ondertekenen door mijn ex partner van het formulier op hun (ABP) site "afzien nabestaanden pensioen". Gezien de rechterlijke uitspraak zou dit niet nodig hoeven zijn. De handtekening van hem staat namelijk ook al onder genoemde rechterlijke uitspraak daarnaast de handtekening van de rechter. Dit weigert het ABP als rechtsgeldig document te zien en dat is mijn verwijt aan het ABP.

tijger1
door tijger1 - Nov 27, 2014 om 13:44
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

U kunt natuurlijk allern maar eventueel recht hebben op nabestaanden pensioen of bijzonder nabestaandenpensioen als uw echtgenooot of ex echtgenoot is overleden. Niet van uzelf.

Blijkbaar bent u met uw ex overeengekomen dat hij of zij afziet van het bijzonder nabestaandenpensioen (maar niet van het oudedagspensioen?) als u met pensioen gaat, zodat u een hoger oudedagspensioen verkrijgt?

Ik kan mij haast niet voorstellen dat iemand daar mee akkoord gaat.

Een gewoon nabestaandenpensioen krijgt uw ex niet meer als u voortijdig overlijdt, omdat u gescheiden bent. Het heet dus bijzonder nabestaanden pensioen.

tijger1
door tijger1 - Nov 27, 2014 om 13:45
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

En nog even dit. Dat beslist de rechtbank niet, dat ken men met de ex overeenkomen.


ka
door kassa-ineke - Nov 27, 2014 om 15:03
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

beste tijger 1
wanneer je met je ex dingen overeenkomt en dat wordt door de rechter bekrachtigd in een zitting waar beiden aanwezig zijn (ik en ex) je ondertekend alletwee dan is ben je dat dus overeen gekomen met je ex en heeft de rechter niet beslist. Ik heb het steeds over (bijzonder) nabestaanden pensioen.

U weet niet wat er tegen het afzien door de ex tegenover stond.....

tijger1
door tijger1 - Nov 27, 2014 om 15:16
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Nee uiteraard weet ik niet wat er tegenoverstond.

Maar dat bijzonder nabestaanden pensioen gaat pas spelen als u voortijdig overlijdt. Als u met pensioen gaat, kan uw ex altijd nog toestemming geven dat het eventuele bijzondere nabestasnden pensioen omgezet wordt in een hogere aanspraak op oudedags pensioen.

U hebt het niet over afzien door uw ex van het oudedagspensioen, lijkt mij zwaarwegender.

Daarom kan ik mij niet voorstellen dat iemand afziet van het bijzonder nabestaande pensioen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - May 23, 2024 om 11:18
Voeding & gezondheid

Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?

zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag.  Lees meer

aj
ajay - May 29, 2024 om 09:27
Huishouden & energie
Lekkage bij de buren via onze schoorsteen?

Lekkage bij de buren via onze schoorsteen?

Onze buren hebben lekkage in de nok van hun huis. Volgens hen komt dit water via onze schoorsteen.
Nu heb ik een appje gekregen waarin de buren mij vragen om hier wat aan te laten doen omdat het onze schoorsteen is.
Maar wie is nu verantwoordelijk. Zou de lekkage via mijn schoorsteen kunnen komen? Slecht voegwerk.
Of moeten de buren dit oplossen? Loodslabben van hun dak? Lees meer