Se
door Seagram62 Feb 17, 2024 om 02:36
Geldzaken & recht

Rechter en plichten in een woonzorgcentrum?

Mijn moeder (93j, zit in een rolstoel) woont in een woonzorgcentrum en nu vraag ik mij af waar ik de regels kan vinden (b.v. via de Wet Langdurige Zorg) waar mijn moeder zich op kan beroepen.
Ik vraag dit omdat de zorg steeds minder wordt. Nu 'krijgt' ze (betaald hier via het CAK een bijdrage van €1600,- p/m voor), 3 x een maaltijd, 2 x koffie/thee, dit wordt verzorgt in borden / bekers / bestek e.d door het woonzorgcentrum. Nu wil het woonzorgcentrum dat zij zelf voor de borden e.d. gaat zorgen (incl. afwas).
Het beddengoed, handdoeken, washandjes, keukendoeken, theedoeken, vaatdoekjes werd verzorgd door het woonzorgcentrum. De nieuwe regel gaat worden dat zij zelf voor keukendoeken, theedoeken en vaatdoeken moet gaan zorgen (incl wassen).
Voor beddengoed, handdoeken en washandjes geldt dit ook als het eigen spullen zijn. Kan wel worden gewassen (net als kleding) via een wasservice waar apart voor betaald moet worden.
Zijn er bijvoorbeeld ook regels hoe vaak iemand onder de douche gaat (nu 1 x p/w) en hoe vaak de kamer wordt schoongemaak (ook 1 x p/w). Weet iemand waar ik, als die er al zijn, regels hiervoor kan vinden. In de reglementen van het woonzorgcentrum kan ik hier niets over vinden.

9916 6 Rapporteer
Ja
door JannyBoe - Feb 17, 2024 om 07:14
531 Antwoorden / Vragen
4

Hallo, u zou eens kunnen informeren bij Het Juiste Loket, een 'onafhankelijk informatie- en adviespunt voor vragen over de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw)'.
En/of bij de betreffende gemeente of de ziektekostenverzekeraar.

sjjoppy
door sjjoppy - Feb 17, 2024 om 07:15
7226 Antwoorden / 3 Vragen
5

Een link voor u gevonden:

          Uit de link.

Wat biedt een woonzorgcentrum?
In een woonzorgcentrum zijn verschillende vormen van zorg mogelijk, zoals:
 
Hulp bij dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld wassen en aankleden.
Hulp bij het huishouden, zoals schoonmaken en boodschappen doen.
Meedoen met activiteiten, of gezamenlijk eten in een restaurant bij het complex.

https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/ouderen/verzorgingshuis
 

1paul
door 1paul - Feb 17, 2024 om 08:15
3189 Antwoorden / 0 Vragen
2

de was doe je zelf behalve beddengoed, dat is in verreweg de meeste zorgcentra al jaar en dag regel, huis 1 maal per week schoonmaken klinkt op zich niet gek maar 1 maal per week douchen is op zich voldoende MITS je moeder wel iedere dag even gewassen word.

kijk ook even in haar zorgplqan, hierin staat ook vaak hoe vaak je moeder gedoucht wil worden..

het is niet gek dat men deze weg kiest trouwens, er zijn steeds minder handjes aan het bed en de zorgvraag word steeds groter, kijk dus niet alleen naar wat niet meer kan maar kijk ook en vooral wat u kunt bijdragen in deze situatie!!

rj
door rjw Feb 17, 2024 om 13:56
3294 Antwoorden / 5 Vragen

+1

Als we de zorg op het oude niveau willen houden moet iedereen die nu van school komt of afstudeert in de zorg gaan werken. En hebben we op een gegeven moment geen mensen meer die het geld kunnen verdienen om de zorg te betalen. We zullen dus allemaal meer moeten gaan doen. Ik wacht nog steeds op de politicus die dat hard op durft te zeggen.

Iv
door Ivo W - Feb 17, 2024 om 16:12
737 Antwoorden / Vragen
1

De eerste vraag die beantwoord moet worden is op wat voor soort woonzorgcentrum (of afdeling) uw moeder woont.

Welke ZZP indicatie heeft uw moeder en wat is de minimum zorgindicatie om in aanmerking te komen voor een plek op de afdeling waar uw moeder woont?

De basisregel voor een zorgappartement in een verzorgingshuis is dat de bewoners zo veel mogelijk zelfstandig leven en daarbij hulp krijgen van het personeel van de instelling. Bepaalde zorg en verzorging is inbegrepen in het tarief (zoals een zorgbed, kledingkast, een tafel en stoel, de maaltijden, 1x per week schoonmaak) maar andere zaken niet, zoals overig meubilair en inventaris, kleine huishoudelijke klusjes zoals de afwas etc. 

Bij verpleeghuiszorg is uitgangspunt dat de bewoner weinig tot niets meer zelf kan, en dat dus veel meer taken door de zorginstelling worden verricht.

sw
door swat1500 - Feb 17, 2024 om 19:15
3800 Antwoorden / 0 Vragen
1

De invulling van de zorg gaat u niet in de Wet vinden. Die is geheel afhankelijk van wat het betreffende woonzorg centrum biedt. In beginsel zou dit in de overeenkomst met het betreffende centrum moeten staan.

Li
door Lilian60 - Feb 19, 2024 om 13:16
9 Antwoorden / 2 Vragen
0

Hoi.

Ik waste altijd alles van mijn moeder. Was woonachtig in verpleeghuis. Zelf deed ik haar kamer ook bijhouden met poetsen
 Deed haar ook vaak zelf douchen konden ze weer andete mensen helpen. Ook met eten hielp ik mee. Mijn moeder betaalde ook 1100 euro. Vond t fijn als ik kon helpen
Mss kun je ergens terecht met je vragen. Mss bewonerscommissie. Sucvrz

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

S.
S. Anne - Jun 2, 2024 om 12:41
Huishouden & energie
Schimmel in trapkast

Schimmel in trapkast

Ik woon sinds een week in een koopwoning uit 1974. We hebben 4 maanden geklust en toen zag ik al zwarte schimmel in de trapkast, die deels onder de grond zit. Dit zat op 3 van de 4 muren, alleen op kelderniveau. Er zit geen kruipruimte, en aan de andere kant van de muren zit dus grond. (Die waarschijnlijk flink vochtig is na alle regen van de afgelopen maanden.)
2 weken geleden heb ik de schi ... Lees meer

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Si
Sita B - May 31, 2024 om 20:42
Geldzaken & recht

Mijn ex-man is in 2014 overleden en ik moet nog steeds zijn schuld betalen omdat

Omdat sociale dienst van Den Haag ze dat ik moet betalen. 9 jaar geleden betaalde ik €20 per maand. Daarna hebben ze zelf besloten dat het vedrag van €33,17 per maand moest. En nu heb ik brief van sociale dienst ontvangen dat ik vanaf juni moet €80 per maand moest betalen. 

terwijl niet mijn schuld is waarom moet ik betalen. En hij had recht op bijstand en kreeg zo'n €200 per maand 

Lees meer