Willen jullie eerlijke informatie geven over bruin "gekleurd" brood?
Beste mensen,
Het gaat mij zo aan mijn hart dat alleen een enkel bruin "gekleurd" brood volkoren is, zowel bij de bakker als in de supermarkt. Het is pas volkoren als het erop staat, dit weten consumenten nauwelijks. Vooral door de misleidende kleur, de pitten of grovere korrels aan de buitenkant lijkt het volkoren. De meeste gezinnen/kinderen eten dus eigenlijk "witbrood". Mijn zorg hierover is dat dit m.i. weer heel veel darm- en andere fysieke problemen kan gaan opleveren in de toekomst. Aub graag een onderzoek om de consumenten juist voor te lichten.
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Lijkt mij sterk dat een bakker mij een "gekleurd" brood verkoopt als ik om volkoren vraag. En bij mijn super staat het zéér duidelijk op de verpakking dat het volkoren is. En zo er andere pitten en/of zaden in zitten is ook dat vermeld op de verpakking. Zijn er geen zaden, konijnen en/of vogelvoer in verwerkt is ook dat duidelijk herkenbaar op de verpakking. En ik neem aan dat niet iedereen zo dom is om aan te nemen dat bruin brood altijd volkoren is.
Tegenwoordig kun je zien wat er in het brood zit, daar staat ook de hoeveelheid vezels bij. Mensen moeten gewoon even de moeite nemen om het etiketje te lezen, het lijkt steeds meer dat mensen alles voorgekauwd moet worden, zelf ever ergens in verdiepen, lijkt veelal teveel moeite.
Overigens wil het niet zeggen dat brood met minder vezels ongezond is. Maar als Nederlander eet je natuurlijk brood met zoveel mogelijk vezels, dat is minder brood eten en dat is weer goedkoper :-).
Je kunt een driedeling maken van brood: wit, bruin en volkoren. Wit brood wordt gemaakt van "bloem". Hierbij is alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd. Bloem is wit van kleur. Voor bruin brood wordt "meel" gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin. Volkorenbrood wordt gemaakt van "volkorenmeel", de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin. Dus hoezo "gekleurd" brood??
Hallo Ines, u hebt volkomen gelijk. Het kleuren van brood is niets anders dan een consument op het verkeerde been zetten door een illusie voor te spiegelen van een gezond brood vol met granen. En heel veel consumenten laten zich inderdaad neppen door dit procedé. Wat mij betreft zou het verboden moeten worden want het kleuren met gebrande mout heeft geen enkele andere functie dan het bedotten van de consument.
En wat betreft de gezondheidsrisico's is er mogelijk wel degelijk wat aan de hand. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat het risico op bepaalde kankers verhoogd kan worden.
Consumenten die 'nauwelijks iets weten' is heel wat anders dan iemand woorden in de mond leggen als dat consumenten 'simpel' zouden zijn. Dat maakt u er zelf van.
En de rest van de reactie vertoont eveneens een gebrek aan inhoudelijke reageren. Jammer.
Misschien dat we het eens bij de bron moeten aanpakken en die geitenwollen sokken figuren negeren. Zij zijn het die brullen wat er allemaal zo gezond voor ons is en het berdijfsleven speelt daar op in. Laat brood weer gewoon brood zijn van tarwe en rogge en zonder al dat vogel- kippen- en konijnenvoer er in.
[quote=gerbera schreef op woensdag 9 sep 2015, 12:06]Misschien dat we het eens bij de bron moeten aanpakken en die geitenwollen sokken figuren negeren. Zij zijn het die brullen wat er allemaal zo gezond voor ons is en het berdijfsleven speelt daar op in. Laat brood weer gewoon brood zijn van tarwe en rogge en zonder al dat vogel- kippen- en konijnenvoer er in.
[quote=gerbera schreef op woensdag 9 sep 2015, 12:06]Misschien dat we het eens bij de bron moeten aanpakken en die geitenwollen sokken figuren negeren. Zij zijn het die brullen wat er allemaal zo gezond voor ons is en het berdijfsleven speelt daar op in. Laat brood weer gewoon brood zijn van tarwe en rogge en zonder al dat vogel- kippen- en konijnenvoer er in. Toevallig vind ik dat brood met vogelvoer erin lekker :) En wat geitenwollen sokken figuren en het bedrijfsleven vinden boeit me niet. Wel natuurlijk even n.a.v. dit topic de ingrediëntenlijst bekeken en bij "mijn" meergranenbrood is dat o.k. Maar zoals al eerder aangegeven; als er volkorenbrood op staat is het zeker goed. Word er trouwens in het algemeen wel flauw van om ingrediëntenlijsten te moeten checken om te zien of datgene wat er groot op de voorkant staat vermeld wel klopt.
op deze site kwam ik bij toeval vanavond deze info tegen over brood: https://www.salusi.nl/gezondheidsvoordelen-volkoren-producten-bevestigd/
Het is helaas niet voldoende om bruinbrood te kopen. Zelfs broden waarop vermeld staat dat ze volkoren zijn, zijn niet altijd voor 100% volkoren. Trap ook vooral niet in termen als ‘meergranen’ etc. En witbrood met toegevoegde voedingsvezels is al helemaal van de zotte. Het punt is dat gezond brood moet bestaan uit volkorentarwemeel en juist géén geraffineerde ‘bloem’ mag bevatten. Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is. ‘Tarwebloem’ en ‘bloem’ zijn daarentegen geraffineerde, uitgeklede granen en bevatten alleen het meellichaam. Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, moet je dus niet kopen. En ....... natuurlijk kiest iedereen zelf wat je wilt eten.
[quote=gerbera schreef op woensdag 9 sep 2015, 12:06]Misschien dat we het eens bij de bron moeten aanpakken en die geitenwollen sokken figuren negeren. Zij zijn het die brullen wat er allemaal zo gezond voor ons is en het berdijfsleven speelt daar op in. Laat brood weer gewoon brood zijn van tarwe en rogge en zonder al dat vogel- kippen- en konijnenvoer er in.
De kwestie is hier dat fabrikanten de consument bedotten om veel geld te verdienen aan nepproducten. U moet vooral zelf weten wat u eet maar vast staat dat volkorenproducten gezonder zijn. Met of zonder geitenwollen sokken aan.
Ines schreef; Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is. ‘Tarwebloem’ en ‘bloem’ zijn daarentegen geraffineerde, uitgeklede granen en bevatten alleen het meellichaam. Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, moet je dus niet kopen. En ....... natuurlijk kiest iedereen zelf wat je wilt eten. Dus waarom dan zo moeilijk doen ? Ik hou het bij mijn Twents- en grof volkoren en dat is echt volkoren.
[quote=tijger1 schreef op donderdag 10 sep 2015, 16:50]Blijkbaar mogen zachte witte bolletjes ook niet meer.;-)) Lekker hoor, net als witte puntjes. Net als het merendeel hier maak ik zelf wel uit wat voor brood ik koop en eet.
Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, [u]moet[/u] je dus niet kopen.
[quote=tijger1 schreef op donderdag 10 sep 2015, 16:50]Blijkbaar mogen zachte witte bolletjes ook niet meer.;-)) Ja hoor en puntjes ook, kun je trouwens goed mee vissen. En oh ja een krentenbol mag ook -;)
Kocht, bij en supermarkt deze week in de promotie/reclame, afgelopen donderdag een volkoren spelt brood, zal dit nooit meer kopen speltbrood. Het speltbrood was net uit de oven gekomen, de verpakking was niet afgesloten en toch proefde het in mijn beleving het speltbrood aan al 1 dag oud, stugge vezel.
Op de verpakking stond iniedergeval de specificatie vermeld, daar kan die grootgrutter te Zaandam nog een puntje aan zuigen qua informatieverstrekking.
[quote=1953 schreef op zaterdag 12 sep 2015, 03:11]Kocht, bij en supermarkt deze week in de promotie/reclame, afgelopen donderdag een volkoren spelt brood, zal dit nooit meer kopen speltbrood. Het speltbrood was net uit de oven gekomen, de verpakking was niet afgesloten en toch proefde het in mijn beleving het speltbrood aan al 1 dag oud, stugge vezel.
Op de verpakking stond iniedergeval de specificatie vermeld, daar kan die grootgrutter te Zaandam nog een puntje aan zuigen qua informatieverstrekking. Nou die grutter uit Zaandam heeft het wel degelijk op zijn verpakking staan. Had u het wel goed gelezen stond er niet speldenbrood ?
Het is wel grappig dat er op dit moment (radio)reclame wordt gemaakt voor een website "broodwatzitdaarin" van de "Nederlandse bakkerijbranche". Dat is positief niet?
Op 25 maart j.l. kreeg ik een sms-je van iemand die zich voordeed als medewerker van ICS (International Card Service) met een noodnummer. Er was geprobeerd €899 van mijn rekening te halen. Ik belde dit nummer en was even later €1794 kwijt. Ik heb aangifte gedaan bij de politie en heb mijn rechtbijstandsverzekering ingelicht. Hoe krijg ik mijn geld terug?
Lees meer
Op 6 februari krijg ik een pakket toegestuurd (door de brievenbus) enkel met mijn naam en adres zonder kenmerk door wie het is verstuurd. In het pakket zit een trainingsbroek zonder verzendbrief o.i.d. ik kon het dus ook niet terugsturen aangezien verzender niet bekend was.
Op 3 april krijg ik een brief toegestuurd van Klarna met de kosten van de broek met aanmaningskosten. Direc
...
Lees meer
sins begin maart heb ik youfone wekelijks gebeld gemailt omdat mijn tv steeds vastliep telefoon niet doet internet slecht. je mag voor €100 per maand toch wel iets goed verwachten? dus kan ik hierdoor van mijn contract af
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.