Hoe voorkom ik spatten van de olijfolie
Ik gebruik olijfolie extra vierge om te bakken. Het is vreselijk hoe mijn fornuis er uit ziet van het spatten. De spetters vliegen me op de handen enz. Is hier wat aan te doen? Ik wil graag alleen de olijfolie gebruiken en niet wat anders
Pithe
In olijfolie extra vierge zit veel andere stoffen, waardoor deze minder geschikt is voor bakken en braden en niet voor frituren. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen.
De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor roerbakken, bakken en frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Olijfolie kan beter tegen verhitting dan harde vetten.
bron Voedingscentrum
mvg
Paul Schaecker
Behalve een goede olie gebruiken (beste is overigens gewoon pindaolie) is ook belangrijk goed vlees te gebruiken en het vlees droog te deppen. Het is met name het vocht in het vlees dat de olie laat spetteren. Bak je groenten of aardappels, dan ook even droogdeppen.
Pinda olie wordt ook wel Arachideolie genoemd.
Verhitten van de (groene) extra virge olie heeft vorming van verdacht kankerverwekkende stoffen tot gevolg, gebruik hiervoor zoals pschaeker en marcel al zeggen de gele olijfolie of pinda/arachide olie.
Gr Ed
Een trucje wat me nu pas te binnen schiet schijnt het strooien van een beetje zout in de olie te zijn.
Inderdaad: bij voorkeur eerst wat zout in de pan dan olie erin en die niet te al te heet laten worden. Bij vlees braden het vlees evenentueel eerst met olie insmeren. Geen "oude" olie gebruiken en in het algmeen niet te veel olie in de pan doen.
Even de discussie weggelaten...
de echte Italiaan of Griek zal je vervloeken als je olijfolie (goede) gebruikt om in te bakken.
Olijfolie is volgens hen bedoeld om koud te consumeren.
Als je het gaat verhitten maak je alle mooie en goede eigenschappen van de olijfolie kapot.
Verder zou ik ook een spatdeksel aanraden. of een zeef
Daarnaast kun je ook nog eens kijken naar koolzaad-olie.
Ik gebruik het op het werk regelmatig (kok)
Spettert ook enigszins maar geeft mooie smaak en kleur aan het product.
Daarnaast geeft het een mooie oranje flashover-vlam als je even de vlam in de pan wilt laten slaan.
vlees en bv kip worden geinjekteerd met water dan weegt het meer.
het spatten tijdens het bakken word door het water veroorzaakt.
het is ook al eens in een tv programme ter sprake geweest.
Ik gebruikte tot voor kort altijd de 'simpele' Aldi-olijfolie en was niet echt ontevreden.
Nu krijg ik van onze Marokkaanse buren een fles olijfolie van eigen makelij.
Je weet echt niet wat je meemaakt. Lijkt wel 3x zo vet, waardoor je er maar een klein beetje van hoeft te gebruiken. Koud smaakt ie heeeerlijk! en spatten doet ie al helemaal niet (dit in tegenstelling tot de Aldi-olie die overigens wua spatten wel meeviel - heb erger meegemaakt).
Voor mij is deze ervaring het bewijs dat er met onze olijfolie ook al behoorlijk lijkt te worden gerotzooid, zelfs bij de dure merken, die ik ook ooit heb gebruikt.
[quote=marcel75 schreef op vrijdag 15 apr 2011, 13:35]Behalve een goede olie gebruiken (beste is overigens gewoon pindaolie) is ook belangrijk goed vlees te gebruiken en het vlees droog te deppen. Het is met name het vocht in het vlees dat de olie laat spetteren. Bak je groenten of aardappels, dan ook even droogdeppen.
lekker geredeneerd! Er zijn heel wat mensen die geen pindaolie verdragen, ik vind dit dan ook nogal eenzijdig. Daarbij hebben deze mensen een vraag over olijfolie, niet over een vervanging.
[quote=marcel75 schreef op zaterdag 16 apr 2011, 17:23]Een trucje wat me nu pas te binnen schiet schijnt het strooien van een beetje zout in de olie te zijn.
Ook dit zou voor mij niet opgaan: ik gebruik geen zout. Wel bak ik dagelijks in gewone olijfolie en gebruik ik de extra vierge voor salades e.d.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?
Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer
Garantie Dyson stofzuiger
Goedemiddag, Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden. Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen. Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer
Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?
zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag. Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer