vragen: geldzaken & recht - pensioen (669)

Pensioenrechten na scheiding
zonnewind
zonnewind
Datum: woensdag 10 sep 2014, 13:17
Trefwoorden: Pensioen na scheiding
Antwoorden: 5
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 226x

Stel dat een paar niet gehuwde mensen maar wel met een samenlevingscontract gaat scheiden, ze zijn 20 jaar samen geweest, hebben kinderen en een koophuis, heeft de vrouwelijke partner dan recht op een deel van het opgebouwde pensioen? De vrouwelijke partner kan, door een lichamelijke handicap, helaas niet in haar eigen onderhoud voorzien en heeft daardoor een uitkering.

meer
Deel van pensioen vroegtijdig afkopen
mirjamdekker
mirjamdekker
Datum: woensdag 27 aug 2014, 15:46
Trefwoorden: pensioen vroegtijdig afkopen
Antwoorden: 1
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 110x

Voor mijn man hebben wij een aanvraag gedaan om een pensioen (opgebouwd bij een vorige werkgever) af te kopen. Nu is het gebruikelijk dat ze je leeftijd schatten en dit vermenigvuldigen met het opgebouwde pensioen per jaar. Dit is mij door de medewerkers ook verteld. Gebruikelijk is dat ze verwachten dat je 80 jaar wordt, dus dat betekent 15 jaar na je 65e. Deze 15 jaar vermenigvuldigen ze met het bedrag wat je per jaar opgebouwd hebt. Nu blijkt in de opgave dat er maar een percentage van 4,5 jaar is berekend. De reden daarvoor is dat mijn man nu nog jong is (29 jaar). Voor hen is het risico dat hij voor zijn 65e overlijdt groot, waardoor ze aangeven dat ze geen 15 jaar hoeven te hanteren. Uiteindelijk ontvang je dus een heel klein bedrag qua pensioen en daar gaat dan ook nog belasting vanaf. Mijn vraag is; klopt het dat een pensioenuitvoerder deze verwachte leeftijd zomaar met tien jaar mag verlagen, enkel omdat mijn man nu nog jong is?

meer
Doorwerken na pensioen
fastlane300
fastlane300
Datum: woensdag 27 aug 2014, 11:51
Trefwoorden:
Antwoorden: 23
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 168x

Ik wil het volgende neerleggen. Na 23 jaar in dienst bij dezelfde werkgever, heb ik vanaf mijn 62e jaar gebruik gemaakt van de VUT regeling omdat ik voor 1950 geboren ben was dit nog mogelijk.
Tijdens de afgelopen drie jaar heb ik nog twee dagen in de week doorgewerkt. Ik ga 17 oktober met pensioen maar wil daarna nog een jaar doorgaan met twee dagen in de week te werken. Nu zegt mijn werkgever dat dit van rechtswege niet kan en dat mijn contract daarom niet wordt verlengd. Is dit zo? en zo ja waar kan ik dit teruglezen.

meer
overbruggingspensioen
ledenpas
ledenpas
Datum: vrijdag 22 aug 2014, 20:07
Trefwoorden: pensioen
Antwoorden: 7
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 187x

Hallo, ik heb een iva-wia uitkering, op mijn 62 jaar krijg ik een overbruggingspensioen, wordt dit ingehouden op mijn wia uitkering?

meer
svb sociale verzekeringsbank
n33nina
n33nina
Datum: zaterdag 9 aug 2014, 11:52
Trefwoorden: SVB
Antwoorden: 9
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 182x

krijg mijn pensioen per kwartaal uitbetaald.
De SVB berekent mijn partnertoeslag op grond van het maandinkomen. Dat betekend dat ik 4 maanden per jaar een hoger gezamelijk inkomen heb en daardoor een lagere toeslag ontvang omdat ik in die maanden mijn inkomen boven Euro 2612 ligt. Gemiddeld over 12 maanden ligt ik echter onder die grens.DE SVB heeft blijkbaar nooit over middelen gehoord.Weet iemand of deze zienswijze van de SVB terecht is

meer
rechtzaak
midsy
midsy
Datum: vrijdag 4 jul 2014, 13:33
Trefwoorden:
Antwoorden: 3
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 110x

kan ik een rechtzaak tegen een pensioenfonds beginnen.
zonder advocaat. en hoe doe ik dat.
met vriendelijke groet [edit redactie:persoonlijke info]

meer
Ouderdomspensioen te hoog vastgesteld
willems64
willems64
Datum: donderdag 3 jul 2014, 18:17
Trefwoorden:
Antwoorden: 18
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 2810x

Binnenkort hoop ik 65 te worden en met pensioen te gaan. Krijg ik vandaag een brief van pfzw dat mijn ouderdomspensioen uit niet opgenomen flexpensioen te hoog is vastgesteld. Want ze zijn er achtergekomen dat ik sinds 2000 gedeeltelijk a.o. ben. Maar dit is bij een ander pensioenfonds en bij andere werkgever. Dan klopt het toch niet dat ik van het pfzw daarom minder ga krijgen? Wie weet hoe het zit? Alvast bedankt.

meer
Heeft pensioenopbouw nut?
mathijs_b
mathijs_b
Datum: zondag 22 jun 2014, 22:24
Trefwoorden: AOW pensioen zorgtoeslag huurtoeslag zorgpremie pensioengat
Antwoorden: 37
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 4863x

Ik ga met pensioen. M'n hele leven heb ik aan pensioenopbouw gedaan om een klein pensioentje te kunnen krijgen. maar nu blijkt dat alles voor niets was omdat je met alleen AOW meer overhoudt dan met een klein pensioen erbij. Ik wordt gekort op zorgtoeslag, huurtoeslag, partnertoeslag AOW en moet meer belasting betalen, meer voor thuiszorg, meer aan zorgpremie, meer aan andere inkomensafhankelijke zaken en mogelijk krijg ik nu ook extra huurverhogingen. Met alleen AOW was ik véél beter af geweest. Een klein pensioen is dus een middel van de Staat om de "kleine man" te laten betalen voor de weelde van de rijken.... Wanneer gaan we met rode vlaggen de straat op????
Vraag: Zie ik het verkeerd?

meer
pensioenvereverning
visp
visp
Datum: zaterdag 21 jun 2014, 11:46
Trefwoorden: pensioen, verevenen
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 91x

Mag de pensioenuitvoerder voor het verevenen van het pensioen de administratiekosten in rekening brengen?
Zo ja, hoe hoog mag de kosten zijn?

meer
Pensioen berekening
inwonernu
inwonernu
Datum: woensdag 11 jun 2014, 18:46
Trefwoorden:
Antwoorden: 11
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 443x

Hallo, ik heb vanaf begin 2010 een invaliditeitspensioen. Nu kreeg ik voor de maand mei ineens een week voor de uitbetaling een brief van de ABP waarin stond dat zij een fout hebben gemaakt in de berekening van het pensioen. Zij hebben zich gebaseerd op de loongegevens van het jaar 2009 terwijl het het jaar 2008 zou moeten zijn. Vanaf 2008 had ik recht op WIA. Nu scheelt dit in mijn geval 5000 euro bruto per jaar en maandelijks ga ik er nu 78,64 euro op achteruit. Dit is direct in de maand mei ingegaan. Nu is mijn vraag, mogen zij dit zomaar doen? Is er niets zoals rechtszekerheid voor de ontvanger?

meer