vragen: geldzaken & recht - pensioen (691)

afkoop klein pensioen ongunstig
hajete
hajete
Datum: zaterdag 13 dec 2014, 20:48
Trefwoorden: afkoop pensioen belasting en premieheffing
Antwoorden: 11
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 190x

vanavond was in Kassa het probleem dat een afkoop van een klein pensioen op een te vroeg tijdstip kan leiden tot de verlaging van de partnertoeslag AOW.
Is het OOK met het oog op belasting en premieheffing wijs om de afkoop te laten plaatsvinden in het kalenderjaar NA de ingangsdatum van de AOW?

meer
Mag een pensioenaanbieder (NN) eenzijdig zijn product opzeggen ?
bottronnix
bottronnix
Datum: zaterdag 13 dec 2014, 17:34
Trefwoorden: Pensoen Nationale Nederlanden NN opzeggen werkgever pensioenproduct
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 75x

Ik heb vandaag een brief van mijn werkgever ontvangen van mijn werkgever. Zij informeren mij hierin over de wettelijke pensioenaanpassingen per 01/01/2015 en dat Nationale Nederlanden (NN) per die datum het huidige pensioenproduct opzegt. Mijn werkgever bied een nieuw pensioenproduct aan (ook bij NN) maar er wordt geen informatie gegeven over het nieuwe pensioenproduct. Ik moet zelf naar een website om te kijken wat het nieuwe pensioenproduct inhoud. Er word dus geen vergelijking gegeven tussen het oude product en het nieuwe product.
Mijn werkgever gaat mij pas in 2015 over het nieuwe pensioen product informeren.

Als ik niet reageer (wat ik dus wel ga doen) gaat mijn werkgever er vanuit gaat ik akkoord ga met de wettelijke wijzigingen en dat ik wil overgaan naar het nieuwe pensioenproduct.

Nu wil ik graag mijn reactie onderbouwen en heb de volgende vragen aan jullie:
• Mag NN zomaar een Pensioenproduct opzeggen ?
• Mag mijn werkgever ervan uit gaan dat bij dergelijke wijzigingen ik zonder reactie automatisch akkoord ga ?
• Moet mijn werkgever mij (uitgebreid) informeren over de wijzigingen (middels vergelijking) ?
• Mijn werkgever geeft aan dat het vrij staat dat ik een adviseur mag raadplegen, maar op eigen kosten. Mag dit ?
• In de brief staat dat ze (weer) voor een product bij NN gekozen hebben omdat dit “eenvoudiger en goedkoper is om het huidige (mijn) pensioenbedrag over te hevelen”. Maar hoezo goedkoper ? Hier kunnen voor mij toch geen nadelen of kosten aan verbonden zijn ?
• Er wordt nergens gesproken over instemming van de ondernemingsraad, is dit nodig of mogen zij zonder instemming deze wijziging doorvoeren?
• Moet ik met dit nieuwe voorgestelde pensioenproduct accepteren / akkoord gaan, of heb ik alternatieven ?

Graag ontvang ik reacties op mijn bovenstaande vragen.

Niels

meer
pensioen uitbetaling
lsmulders
lsmulders
Datum: woensdag 10 dec 2014, 12:44
Trefwoorden:
Antwoorden: 9
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 99x

mag van mijn pensioen een gedeelte worden in gehouden [50]om teveel uit betaalde aow gat terug te vorderen tot medio 2017

meer
500 euro kosten aankoop lijfrente via banksparen
joskaa
joskaa
Datum: dinsdag 9 dec 2014, 16:00
Trefwoorden:
Antwoorden: 4
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 99x

Ik heb een koopsompolis (oud regime) die op 1 januari 2015 expireert. Op internet veel mogelijkheden bekeken en heb mijn keuze laten vallen op uitkeren via banksparen gedurende 5 jaar. Ik heb gevraagd bij een plaatselijke bank wat zij bieden en gevraagd wat de kosten zijn. De uitbetalingen hetzij per maand/kwartaal of jaar ontlopen elkaar niet zo heel veel bij wat ik bereken via de div. internetsites, maar de bank gaf aan dat de kosten ca 500 euro gaan bedragen zijnde de kosten van advies, ondanks dat ik aangaf geen advies nodig te hebben en enkel het product te willen aanschaffen. Via internet kan dit namelijk wel bij andere partijen. Zie ik enkele belangrijke zaken over het hoofd en loont het om op dit advies in te gaan of is het slechts geldverspilling.

meer
overbruggingsuitkering
mnieuwhoff
mnieuwhoff
Datum: woensdag 3 dec 2014, 16:32
Trefwoorden:
Antwoorden: 3
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 69x

het aow gat voor vut word niet gedicht wat wel is beloofd pensioen wat hoger is dan €731 dan geen overbruggings uitkering dat betekend dat je van€893bruto p m gehuwd moet rond komen i n sep t op de site svb kreeg je ja nu 0 de voorwaarden zijn verandredzeggen ze .Dit kan toch niet .Vele komen nu in de problemen

meer
banksparen buitenland
nagelix
nagelix
Datum: woensdag 3 dec 2014, 13:45
Trefwoorden: banksparen
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 67x

Ik wil een bankspaarproduct afsluiten in Nederland als extra pensioenvoorziening. Ik woon in België maar betaal belasting in Nederland. Kan ik bij elke bank terecht of ben ik beperkt in mijn keuze? Ik las bij een andere vraag nl. dat er maar enkele banken uitkeren naar het buitenland, maar omdat ik belasting betaal in Nederland zou dat toch geen probleem moeten zijn.

meer
Pensioenfonds betaald niet uit
yume
yume
Datum: zaterdag 29 nov 2014, 01:59
Trefwoorden: pensioenfonds uitblijven betaling
Antwoorden: 3
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 131x

Na het overlijden van mijn vader in februari 2014 heb ik recht op wezenpensioen bij de Nationale Nederlanden en Pensioenfonds Architectenbureau. Deze kwestie gaat over Pensioenfonds Architectenbureau. De specifieke vraag staat aan het eind van dit bericht, echter wil ik wel achtergrond informatie erbij geven:

In April is er een formulier ingevuld door mijn moeder en mij met alle gegevens die ze nodig hadden. Mijn moeder kreeg al snel een bevestiging en werd uitbetaald. Mijne bleef uit. In juni of juli heb ik daarom de eerste mail gestuurd om te vragen wat er aan de hand was. (binnen 15 werkdagen zou er gereageerd worden): niets ontvangen.

Na die 15 werkdagen gebeld, ze hadden "alle" gegevens ontvangen en zouden de bevestiging dezelfde dag nog op de post doen: Geen post ontvangen.

Eind juli en begin augustus wederom gebeld: ze hadden niets in het systeem staan over eerdere telefoontjes en ze zouden nu alles gaan regelen. Ze wijten de problemen aan een collega die niets in het systeem heeft ingevoerd. Weer bevestiging gevraagd of "alle" gegevens binnen zijn en dat werd bevestigd: Niets geregeld.

Augustus wederom gebeld, moest er plotseling een formulier door de schooldirectie ingevuld worden (midden in de zomervakantie): Na wat moeite toch in kunnen vullen en opgestuurd: Geen reactie van het pensioenfonds.

Eerste week september opgebeld (tevens zit ik sinds september tot januari in China, contact gaat dan nu via gezinsleden): wederom waren "alle" gegevens binnen en het geld zou in oktober worden overgemaakt: Niets ontvangen

November weer opgebeld en het zou dit keer echt in het systeem staan om in December uitbetaald te worden, ze hadden wederom de betaalgegevens al ingevoerd dus we moesten tot December wachten...u voelt hem al aankomen: Niets ontvangen.

Persoonlijk ben ik het een beetje beu, elke keer weer een ander excuus om onder het betalen uit te komen dat ik het gevoel heb dat ze dus nu geld willen verdienen over de rug van mijn overleden vader.
Het gaat niet om een groot bedrag maar het is inmiddels overgegaan naar een principe kwestie. (wanneer ik op hun Facebook pagina kijk zie ik tevens meer klachten van deze aard)

Nu dan de vraag:
Welke stappen kunnen er ondernomen worden om te zorgen dat een pensioenfonds toch uitbetaald?


Ik heb proberen te zoeken op internet hier in China maar kan geen concrete antwoorden vinden.

meer
ABPpensioen verevening na scheiding
kassa-ineke
kassa-ineke
Datum: woensdag 26 nov 2014, 19:37
Trefwoorden:
Antwoorden: 8
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 354x

Bij uitspraak van de rechter was er de uitspraak dat het nabestaanden pensioen aan mij zou toekomen. De beslissing is ondertekend door mijn ex man, de rechter, de griffier en door mijzelf. Ik had deze beslissing gestuurd aan het ABP om dit in orde te maken. Het is een administratieve handeling die ze moeten uitvoeren (een vinkje zetten) om dit in orde te maken dat ik mijn pensioen houd.Na veel brieven en bezwaren zelfs mijn rechtsbijstandsverzekering heeft hun geschreven weigeren ze dit in orde te maken. Ik moet een formulier van hun site downloaden en deze door mijn ex man laten tekenen. ( we geen contact en mijn ex man wil nergens aan meewerken en dat is al bijna zes jaar zo). Het meest bizarre is dat ze niet mee willen werken omdat in de beschikking van de rechtbank niet staat BIJZONDER nabestaanden pensioen. Het aller bizarst is dat op het formulier van het ABP dat mijn ex moet ondertekenen het woord BIJZONDER ontbreekt maar gewoon gesproken wordt over nabestaande pensioen. Wat kan ik doen zodat ze gewoon doen wat ze moeten doen, de administratieve handeling uitvoeren waardoor het pensioen gewoon alleen aan mij toekomt zoals is beslist bij de rechtbank in juni 2013.

meer
Prepensioen en wao met hiaat en excedentverzekering
japarina
japarina
Datum: woensdag 19 nov 2014, 14:46
Trefwoorden: Prepensioen, anticumulatie, wao hiaat verzekering, wao excedent verzekering
Antwoorden: 6
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 109x

ik krijg met een half jaar prepensioen.
Ik heb nu wao uitkering met wao hiaat en wao excedentverzekering.
Nu hoor ik dat werkgever moet kijken hoe hoog prepensioen wordt.
Rekening houdend met uitkeringen.
Dit zal de anticumulatie regel wel wezen.
Maar wat wordt verrekend met het prepensioen,
Alleen de wao, of ook de waohiaat en wao excedentverzekering?
In mijn geval zou als de verzekeringen niet gekort worden, en ik ontvang sat bedrag als pre, het uwv nog een keer kort op wao uitkering, daardoor wordt hun uit te keren wao met dat bedrag lager, maar worden aanvullende verzxekeringen ook lager, daar die gekoppeld zijn aan de wao uitkering.
Ik zou dan minder inkomen hebben , na prepensioen dan nu.
Als er gekort wordt hoop ik sat ze alles korten op het prepensioen, ik ontvang dan geen prepensioen meer, maar blijft uitjering en verzx bestaan.
Help?!?!

meer
Opsparen salarisregeling?
rien-quist
rien-quist
Datum: zondag 16 nov 2014, 13:34
Trefwoorden:
Antwoorden: 12
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 147x

Mag ik het laatste jaar als ik werk salaris opsparen voor reserve,omdat ik 4 jaar lang geen partnertoeslag krijg?

meer