vragen: geldzaken & recht - pensioen (583)

Nabestaanden pensioen
sitan
sitan
Datum: dinsdag 21 mei 2013, 23:03
Trefwoorden: nabestaandenpensioen
Antwoorden: 9
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 2684x

In het scheidingsconvenant hebben mijn ex partner en ik laten opnemen dat wij geen aanspraak zullen maken op elkaars pensioenuitkering. Eigenlijk gaat het alleen om mijn ABP pensioen. Elk jaar krijg ik wel een overzicht over de hoogte enz. over mijn toekomstige pensioen. Maar er staat ook in vermeld dat wanneer ik voor mijn 65ste kom te overlijden, mijn ex een bepaalde bedrag krijgt uitgekeerd en als ik na mijn 65ste overlijd, een iets lager bedrag. Is dit hele nabestaandenpensioen niet af te kopen zodat ik een hogere pensioen uitgekeerd krijg als ik 65 wordt?

meer
Prepensioen
zwaan47
zwaan47
Datum: dinsdag 21 mei 2013, 16:54
Trefwoorden:
Antwoorden: 3
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 158x

Ben in 1993 gescheiden en mijn ex vrouw heeft samen met mij `n convenant ondertekend dat zij geen aanspraak wil maken op prepensioen,nabestaandenpensioen of wat voor pensioen dan ook.Zij heeft in 1993 `n bedrag ineens van mij bekomen + enkele spaarbrieven.Nu ben ik met pensioen maar mijn pensioenfonds houdt toch `n gedeelte nabestaandenpensioen in,dit wordt niet aan mij uitbetaald,zelfs niet nadat mijn ex nogmaals heeft aangegeven geen enkele aanspraak te maken op eventueel pensioen.Dit is schriftelijk gebeurd in Februari 2013.Het Bpf voor de Dranken geeft aan niet mee te werken en dit gedeelte voor zich zelf te behouden.Andere pensioenfondsen hebben wel rekening gehouden met deze situatie en betalen ongeveer 16 % meer pensioen aan mij uit.Hoe zit dit nu,wat moet ik met deze willekeur en kunnen ze zomaar over mijn inkomen beslissen.Ik heb maar `n klein pensioentje en ze begrijpen blijkbaar niet dat elke euro dan telt.Vr.Groet,Hen Zwaan

meer
partnerpensioen
0110klm48
0110klm48
Datum: zondag 19 mei 2013, 23:46
Trefwoorden: partner pensioen
Antwoorden: 20
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 9689x

Binnenkort ontvang ik mijn pensioen.
Nu ontdekte ik dat er een bedrag gereserveerd staat als partnerpensioen.
Mijn partner is echter 6 jaar geleden overleden, en het pensioenfonds weet dit.
Ik vraag me af of het niet zo is dat ik zelf recht heb op dit bedrag..??
Ben benieuwd naar jullie reactie.
M.vr. groet,
Kitty

meer
uitbetalen pensieonbeurs aegon
glennieboy2005
glennieboy2005
Datum: zondag 12 mei 2013, 13:45
Trefwoorden:
Antwoorden: 3
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 246x

Omdat ik in 1997 geen vaste baan had kon ik niet meedoen aan de, indertijd, spaarloonregeling. Ik heb toen een pensioenbeurs bij Aegon afgesloten, waarbij ik toch kon sparen en een belasting voordeel had. In 2009 heb ik deze beurs premievrij moeten maken vanwege de schuldsanering waar ik in kwam. Nu ben ik uit de schildsanering en wil ik de pensioenbeurs uit laten betalen.
Nu heb ik een paar vragen:
-Het 'gewone' spaarloon is/was belastingvrij op te nemen vorig jaar. Geldt dit alleen voor die regeling of ook voor de pensioenbeurs. Ik reken me niet rijk, maar wil het graag zeker weten.
-Hoeveel belasting wordt er over ingehouden? Volgens Aegon zou ik 52% belasting moeten betalen over het gehele bedrag wat ik er nu staat. Ik heb er de afgelopen jaren geen belastingvoordeel over gehad, omdat ik niets heb ingelegd.

Ik hoop dat iemand antwoorden heeft voor me op deze vragen.
Alvast bedankt

meer
afkooppensioen
veghel
veghel
Datum: zaterdag 11 mei 2013, 10:41
Trefwoorden:
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 147x

mag je als je op het einde van 2013 65 jaar wordt je verplichte afkooppensioen uitlaten betalen in 2014.
Want als je in het begin van het jaar 65 wordt betaal veel minder belasting dan op het einde van het jaar,en dat is voor een afkooppensioen eigenlijk niet eerlijk.

meer
Recht op pensioen van echtgenoot
zonnewind
zonnewind
Datum: woensdag 1 mei 2013, 17:03
Trefwoorden: Pensioen
Antwoorden: 8
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 498x

Een mevrouw is 25 jaar getrouwd geweest met iemand die al eerder gehuwd was met andere vrouw. Toen de echtgenoot overleed, ging zijn pensioen naar zijn eerste vrouw. Zijn tweede vrouw krijgt niets. Is dat normaal?

meer
pensioenpolis afkopen
baukje58
baukje58
Datum: vrijdag 19 apr 2013, 12:24
Trefwoorden: afkopen kleine pensioenpolis
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 183x

Mijn man heeft een kleine pensioenpolis, premievrij, van 1987. Het blijkt dat deze polis alleen op naam van mijn man staat, ongehuwd, zonder kinderen. Bij overlijden gaat de uitkering niet naar ons, maar naar rechtsnabestaanden van het bedrijf wat indertijd de polis heeft afgesloten, welk bedrijf reeds failliet is gegaan. Wij hebben de vraag aan Nat. Nederlanden gesteld of we deze polis kunnen afkopen. Dit kan niet. Verder kunnen we deze polis ook niet meer wijzigen. Daar mijn man ziek is en waarschijnlijk niet de einddatum zal halen (2020). zou ik graag deze polis of willen wijzigen voor wat betreft de begunstigen, of nu willen uitkopen. Het gaat om een bedrag van ca. 1500 euro en nog een winstdelingsuitkering van ca. 2000 euro. Wat voor mogelijkheden zijn er om dit alsnog voorelkaar te krijgen?
Met vriendelijke groet,
Baukje .

meer
Belgisch pensioen wordt gekort vanwege AOW uitkering na twee jaren.
d.p.riddering
d.p.riddering
Datum: vrijdag 19 apr 2013, 11:41
Trefwoorden: Belgisch overlevingspensioen gekort AOW Nederland pensioen
Antwoorden: 4
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 210x

Sinds ongeveer 12 jaren ontvang ik een "overlevings pensioen" vanuit Belgie omdat mijn man daar enkele jaren in loondienst is geweest.
Sinds september 2011 ontvang ik AOW omdat ik heel mijn leven woonachtig in Nederland ben geweest.
Ik heb zelf nooit gewerkt, en ontvang daarom geen ander pensioen of iets dergelijks.

Nu word ik opeens gekort op mijn pensioen vanuit Belgie omdat duidelijk is geworden dat ik AOW ontvang.
Er is volgens hun al die tijd te veel uitgekeert,en ze willen het te veel betaalde bedrag terugvorderen bij mij.

Ik begrijp niet waarom mijn overlevingspensioen gekort word omdat ik AOW ontvang, en heb geen idee hoe nu verder te handelen.

meer
banksparen
ypeij
ypeij
Datum: zaterdag 13 apr 2013, 20:28
Trefwoorden: stamrecht, lijfrente
Antwoorden: 1
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 120x

November vorig jaar gaf Reaal schriftelijk aan dat mijn stamrechtverzekering in 2013 zou vrijkomen. In de brief stond een link, http://www.reaal.nl/klantenservice/uw-gouden-handdruk-valt-vrij, naar de website van reaal aangegeven. Daarmee kon worden bepaald over welke periode de lijfrente kon worden uitgekeerd tegen welk percentage en met welk bedrag per maand. Ik heb voor mezelf een periode van 10 jaar gekozen. Vervolgens moest in een volgende stap worden gekozen voor een adviseur. Ik heb toen aangegeven dat ik dat niet wilde omdat ik precies wist wat ik wou. Ik ben toen gebeld door Reaal waarin gesteld werd dat, dat wel kon. Gevraagd werd een kopie van mijn paspoort en mijn bankrekeningnummer door te geven. Dat heb ik per mail gedaan. Tot februari vernam ik niets. Ik heb via de "klantenservice" van Reaal gevraagd waar de eerste betaling bleef. Helaas moet ik concluderen dat via de klantensite van Reaal kennelijk verschillende personen mijn dossier behandelen. De een stelde dat het wettelijk verplicht is dat ik een adviseur neem, m.a.w. ik zou dan kosten moeten maken voor iets waarvan ik precies wat ik wil. Verder werd in verscheidene mails aangegeven dat er sprake is van een complex produkt en daarom een adviseur nodig is. Ik word kennelijk voor achterlijk gehouden. Een ander persoon van Reaal gaf aan mijn dossier niet te kunnen vinden, dit terwijl ik mijn polisnummer heb doorgegeven. Dezelfde persoon gaf aan dat hij wel een andere polis van mij heeft gevonden En heeft deze naar mij toegestuurd. Deze polis was dus niet van mij.

Mijn vraag is dus is het inderdaad wettelijk verplicht dat ik een adviseur moet nemen? (Persoonlijk vind ik dit chantage, Reaal heeft immers de beschikking over mijn geld) In welk wetboek staat dat dan vermeld?

meer
kom ik ook in aanmerking voor overbrugging
janlida
janlida
Datum: vrijdag 12 apr 2013, 14:05
Trefwoorden:
Antwoorden: 2
Categorie: Geldzaken & Recht - Pensioen
Bekeken: 103x

Ik ben in de gelukkige omstandigheid momenteel onafhankelijk(dus geen uitkering)te leven van mijn spaarcentjes.Begin 2013 word ik 65 jaar dus ontvang ik per mei 2013 pas mijn AOW. Vraag; Kom ik in aanmerking voor overbruggingsgeld???

meer