Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 13-06-2014 23:40:45
Auto & Vervoer

Ns-incasso onterecht

[quote=syl66 schreef op vrijdag 13 jun 2014, 22:31]waar haal je de wijsheid vandaan dat ik recht heb op 40 euro extra aan incassokosten ?
pure nieuwsgierigheid ;)
je hebt een aanmaning ontvangen waar de ns 20 euro eisen omdat dit niet betaald zou zijn. daarop heb jij een bezwaarschrift ingediend onderbouwd met bewijs dat er wel betaald is. vervolgens heeft de ns haar verhaal aangepast: nu was er wel betaald, maar waren de bedragen gestorneerd. daarop heb jij contact opgenomen met de bank en die geeft aan dat hier geen sprake van is. op enig moment heeft de ns de rekening verhoogt met 40 euro incassokosten. jij hebt deze rekening onder druk betaald.

[quote=artikel 6:193c lid 1 bw]een handelspraktijk is misleidend indien informatie wordt verstrekt die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument misleidt of kan misleiden, al dan niet door de algemene presentatie van de informatie, zoals (...)[quote=artikel 6:193b lid 3 aanhef en onder a bw]een handelspraktijk is in het bijzonder oneerlijk indien een handelaar een misleidende handelspraktijk verricht als bedoeld in de artikelen 193c tot en met 193g[quote=artikel 6:193b lid 1 bw]een handelaar handelt onrechtmatig jegens een consument indien hij een handelspraktijk verricht die oneerlijk is.
de ns heeft misleidende handelspraktijk verricht, omdat ze informatie hebben verstrekt die feitelijk onjuist is. daarmee heeft ze een oneerlijke handelspaktrijk verricht en dat is onrechtmatig.

[quote=artikel 6:193j lid 1 bw]indien een vordering wordt ingesteld, of een verzoekschrift als bedoeld in artikel 305d lid 1 van boek 3 wordt ingediend ingevolge de artikelen 193b tot en met 193i, rust op de handelaar de bewijslast ter zake van de materiële juistheid en volledigheid van de informatie die hij heeft verstrekt als dat passend lijkt, gelet op de omstandigheden van het geval en met inachtneming van de rechtmatige belangen van de handelaar en van elke andere partij bij de procedure.
als jij stelt dat de ns een oneerlijke handelspraktijk heeft verricht dan moet de ns het tegendeel bewijzen. wel een afschrift bijvoegen van de mededeling dat de 20 euro niet betaald zijn en de 20 euro zou zijn terug geboekt.

[quote=artikel 6:74 lid 1 bw]iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis verplicht de schuldenaar de schade die de schuldeiser daardoor lijdt te vergoeden, tenzij de tekortkoming de schuldenaar niet kan worden toegerekend.[quote=artikel 6:74 lid 2 bw]voor zover nakoming niet reeds blijvend onmogelijk is, vindt lid 1 slechts toepassing met inachtneming van hetgeen is bepaald in de tweede paragraaf betreffende het verzuim van de schuldenaar.[quote=artikel 6:83 aanhef en onder b bw]het verzuim treedt zonder ingebrekestelling in wanneer de verbintenis voortvloeit uit onrechtmatige daad of strekt tot schadevergoeding als bedoeld in artikel 74 lid 1 en de verbintenis niet terstond wordt nagekomen
aangezien de ns onrechtmatig heeft gehandeld treed verzuim zonder ingebrekestelling in. verzuim is een vereisten voor schadevergoeding.

[quote=artikel 6:96 lid 2 aanhef en onder c bw]als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.[quote=artikel 6:96 lid 5 bw]bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld voor de vergoeding van kosten als bedoeld in lid 2 onder c. van deze regels kan niet ten nadele van de schuldenaar worden afgeweken indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. in dit geval mist artikel 241, eerste volzin, van het wetboek van burgerlijke rechtsvordering toepassing.
incassokosten zijn een vorm van schade die voor vergoeding in aanmerking komt. de schuldenaar is een niet-consument, dus gaat het om regelend recht met als gevolg dat hiervan kan worden afgeweken. maar niet via algemene voorwaarden.

[quote=artikel 6:233 aanhef en onder a bw]een beding in algemene voorwaarden is vernietigbaar indien het, gelet op de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden zijn tot stand gekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en de overige omstandigheden van het geval, onredelijk bezwarend is voor de wederpartij.[quote=artikel 6:237 aanhef en onder f bw]bij een overeenkomst tussen een gebruiker en een wederpartij, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, wordt vermoed onredelijk bezwarend te zijn een in de algemene voorwaarden voorkomend beding dat de gebruiker of een derde geheel of ten dele bevrijdt van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding.
de ns zou, als gebruiker van algemene voorwaarden, daarmee zichzelf geheel of ten dele bevrijden van een wettelijke verplichting tot schade vergoeding. hiervan wordt vermoed dat dit onredelijk bezwarend is. dat betekent dat de bewijslast hiervoor wederom bij de ns ligt.

[quote=artikel 2 lid 1 besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten]de vergoeding voor kosten als bedoeld in artikel 96 lid 2, onder c van boek 6 van het burgerlijk wetboek, bedraagt:
15% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de eerste € 2500 van de vordering;
10% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 2500 van de vordering;
5% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 5000 van de vordering;
1% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 190.000 van de vordering;
0,5% over het meerdere van de hoofdsom met een maximum van € 6775.[quote=artikel 2 lid 2 besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten]de in het eerste lid bedoelde vergoeding bedraagt ten minste € 40.
deze vergoeding wordt vanwege een algemene maatregel van bestuur forfaitaire vastgesteld. dit betekent dat er met vaste vergoedingen wordt gewerkt zonder dat er gekeken wordt naar wat de werkelijke schade. in jouw geval dus 40 euro.

[quote=artikel 242 lid 1 rv]de rechter kan bedragen die geacht kunnen worden te zijn bedongen ter vergoeding van proceskosten of van buitengerechtelijke kosten als bedoeld in artikel 96, tweede lid, onder b en c, van boek 6 van het burgerlijk wetboek ambtshalve matigen, doch niet tot onder het bedrag van de krachtens de wet te begroten proceskosten respectievelijk het bedrag van de buitengerechtelijke kosten die, gelet op de tarieven volgens welke zodanige kosten aan de opdrachtgevers gewoonlijk in rekening worden gebracht, jegens de wederpartij redelijk zijn.[quote=artikel 242 lid 2 rv]het eerste lid is niet van toepassing ter zake van kosten als bedoeld in artikel 96, vijfde lid, van boek 6 van het burgerlijk wetboek en geldt niet voor overeenkomsten die strekken tot regeling van een reeds gerezen geschil.
en de rechter mag deze incassokosten niet matigen.