Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 21-06-2014 20:39:50
Voeding & Gezondheid

Fit 4 free (f4f) opzegtermijn klopt niet

Een opzegtermijn is een termijn die u in acht moet nemen voor de datum dat u wilt opzeggen. daarbij moet u rekening houden met het soort overeenkomst dat u heeft.

bij een overeenkomst voor bepaalde duur moet u deze termijn in acht nemen voor de vervaldatum. dus als u op 8 augustus 2013 een overeenkomst heeft gesloten, dan moet u opzeggen voor 8 juli 2014. tenminste als er overeenkomst gekomen is dat de overeenkomst daarna voor onbepaalde duur doorloopt. overeenkomsten voor onbepaalde duur laten zich opsplitsen in een overeenkomst waarbij u op iedere moment mag opzeggen en waarbij u tegen een bepaalde dag moet opzeggen. als u op ieder moment mag zeggen dan betekent vandaag opzeggen dat u volgende maand niet meer hoeft te betalen. als u moet opzeggen tegen de eerste van de maand, en u wilt per 1 augustus stoppen dan moet u hebben opgezegd voor 1 juli. zegt u op 1 juli op dan moet u betalen tot 1 september.


daarnaast kan ik over de huidige voorwaarden, die wellicht niet op u van toepassing zijn, staat het volgende melden.

="artikel 3 sub a av": een lidmaatschap bij fit for free kan op elk gewenst moment ingaan en is altijd voor de duur van één jaar. een overeenkomst tussen fit for free en een particulier wordt na ommekomst van de termijn van een jaar stilzwijgend verlengd voor telkenmale één maand. in afwijking van de vorige volzin wordt een overeenkomst tussen fit for free en een werkgever stilzwijgend verlengd met telkens een jaar.

deze voorwaarde is onredelijk bezwarend -en kan derhalve met terugwerkende kracht tot het moment dat de overeenkomst is gesloten worden vernietigd- omdat de overeenkomst hier niet wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde duur. deze voorwaarde moet zo worden uitgelegd dat u telkens tegen een bepaalde dag moet opzeggen. en dat mag niet.

ik heb nog even gekeken of ik aanleiding zag om de voorwaarde anders uit te leggen, maar heb die niet gevonden.

=artikel 6:236 bw aanhef en onder j bw: bij een overeenkomst tussen een gebruiker en een wederpartij, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, wordt als onredelijk bezwarend aangemerkt een in de algemene voorwaarden voorkomend beding

dat in geval van een overeenkomst tot het geregeld afleveren van zaken, elektriciteit, warmte en koude daaronder begrepen en dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften niet daaronder begrepen, of tot het geregeld doen van verrichtingen,

a) leidt tot stilzwijgende verlenging of vernieuwing in een overeenkomst voor bepaalde duur,

b) dan wel tot een stilzwijgende voortzetting in een overeenkomst voor onbepaalde duur zonder dat de wederpartij de bevoegdheid heeft om de voortgezette overeenkomst te allen tijde op te zeggen met een opzegtermijn van ten hoogste een maand;

ik kom overigens veel meer onredelijk bezwarende voorwaarden tegen. zo achten ze zich zelf niet aansprakelijk als ze een maand niet leveren en u moet wel betalen. en eisen ze de volledige abbonementsgelden op als een overeenkomst met een duur van meer dan een jaar eerder wilt opzeggen.