Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 28-06-2014 16:13:23
Elektronica & TV

Abbo dagblad

In het resultaat dat jij voorstaat wordt de gebruiker van de algemene voorwaarden (het bedrijf) beloont voor het opnemen van onredelijk bezwarende voorwaarden. in het geval de wederpartij (de klant) de voorwaarden niet vernietigd dan kan hij de onredelijk bezwarende voorwaarden toepassing. in het geval de wederpartij de voorwaarden wel vernietigd dan wordt geconverteerd naar iets dat wel in overeenstemming is met geldend recht. tel daar nog eens bij op dat het voor kranten vrijwel kosteloos is om een extra krant af te drukken. en dat hiermee het verbod op het ongevraagd toezenden van producten ontlopen wordt. dit kan onmogelijk 'redelijker' zijn.

=handleiding tot de beoefening van het nederlands burgerlijk recht door asser: de huidige wet gaat in beginsel van een volledige nietigheid uit, maar biedt diverse mogelijkheden tot nuancering. artikelen zijn gewijd aan de gedeeltelijke of partiƫle nietigheid (art. 3:41), aan de omzetting van nietige rechtshandeling in een een 'andere', wel geldige (conversie, art. 3:42) en aan de bekrachtiging van een aanvankelijke nietige rechtshandeling tot een alsnog geldige (convalescentie, art. 3:58). zie omtrent die regelingen asser-hartkamp ii (1997), nrs. 488-505, met vermelding van meer bronnen. http://books.google.nl/books?id=hjdkdp_wxpec&lpg=pa214&dq=asser%20%22art.%203%3a42%22&hl=nl&pg=pa214#v=onepage&q=asser%20%22art.%203:42%22&f=false">bron[/quote=algemene voorwaarden door wessels, jongeneel en hendrikse: het beperkte toepassingsbereik van conversie keert zich bijvoorbeeld tegen het geval dat een gebruiker een beding opneemt met een langere verlengingstermijn dan art. 6:235 onder j toestaat met de gedachte dat hij, indien het beding wordt vernietigd, via conversie toch een beding 'overhoudt' dat in overeenstemming is met de wettelijke maatstaven. jegens de wederpartij is dit onredelijk en conversie kan niet worden aangekomen. http://books.google.nl/books?id=0ipxlwryphcc&lpg=pa79&dq=algemene%20voorwaarden%20conversie&hl=nl&pg=pa80#v=onepage&q=algemene%20voorwaarden%20conversie&f=false">bron[/quote=algemene voorwaarden door hijma: onder verwijzing naar de redelijkheidscorrectie aan het slot van art. 3:42 bw betoogt de minister, dat bijvoorbeeld een volgens art. 6:236 sub j bw te lange verlengingstermijn niet in een tot de mat van die bepaling gereduceerde termijn zal worden geconverteerd. de gebruiker zou anders kunnen overvragen zonder enig risico te lopen: mva ii inv., parl. gesch. boek 6 inv., p. 158701588. http://books.google.nl/books?id=ougrsd3ux48c&lpg=pa77&dq=algemene%20voorwaarden%20conversie&hl=nl&pg=pa77#v=onepage&q=algemene%20voorwaarden%20conversie&f=false">bron

de gebruiker mag niet beloont worden voor het hanteren van onredelijk bezwarende voorwaarden. daarom is de hoofdregel dat conversie niet mogelijk is en vernietiging met zich mee brengt dat de onredelijk bezwarende voorwaarden nooit deel hebben uitgemaakt van de overeenkomst.

=artikel 3:53 lid 1 bw: de vernietiging werkt terug tot het tijdstip waarop de rechtshandeling is verricht.