Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 22-07-2014 09:38:24
Geldzaken & Recht

Borg niet terug gekregen

Jazeker is er in de wet wel een uitzondering gemaakt voor kamerverhuur. de bemiddelingskosten zijn in geval van kamerverhuur niet verboden, anders was dat proefproces er allang geweest. de kosten mogen echter niet onredelijk hoog zijn.


wetgeving
het vragen van bemiddelingskosten is aan regels gebonden. bij de verhuur van zelfstandige woonruimte is het in rekening brengen van dienstverlening aan zowel de verhuurder als de huurder niet toegestaan. volgens de wet (bw art 7:417) mogen makelaars en bemiddelaars maar voor één van de partijen werken. voor onzelfstandige woonruimte ligt dit anders. in de wet is een uitzondering gemaakt voor kamers. daar mogen wel aan twee zijden kosten, dus bij zowel de verhuurder als de huurder, in rekening gebracht worden voor bemiddeling. deze uitzondering is destijds gemaakt om de niet-commerciële kamerbureaus te kunnen laten voortbestaan. zij rekenen namelijk een kleine vergoeding aan huurders, naast een bedrag dat zij van de huurder krijgen. wat wel van toepassing is op kamers is dat bemiddelaars niet strijdig mogen handelen met de belangen van de huurder en dat het bedrag in verhouding moet staan tot de geleverde diensten.

bron klik http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/bemiddelingskosten-studentenkamer-onredelijk-hoog/speel/1/">hier

bw art 7:17 lid 4
indien een der lastgevers een persoon is als bedoeld in artikel 408 lid 3, en de rechtshandeling strekt tot koop of verkoop dan wel huur of verhuur van een onroerende zaak of een gedeelte daarvan of van een recht waaraan de zaak is onderworpen, heeft de lasthebber geen recht op loon jegens de koper of huurder. van deze bepaling kan niet ten nadele van de koper of huurder worden afgeweken, tenzij de rechtshandeling strekt tot huur of verhuur van een tot woonruimte bestemd gedeelte van een zelfstandige woning.