Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ro
royster - 31-07-2014 03:51:22
Geldzaken & Recht

Onterecht geld ontvangen, vrij direct beslag gelegd op mijn rekening en nu fors extra betalen.

Geen zorgplicht bank bij verkeerde overboeking
19-01-2012 | 12 reacties



internetbankieren is razend populair en steeds meer mensen maken ervan gebruik. het is snel, makkelijk en je regelt alles zelf. echter, als je bij het overboeken een fout maakt waardoor je geld bij de verkeerde terechtkomt, dan zul je in veel gevallen zelf achter je geld moeten aangaan. het geld storneren is via internetbankieren niet altijd mogelijk en als degene die je geld heeft ontvangen het niet uit eigen beweging terugbetaalt, dan kun je het alleen terugkrijgen via een juridische procedure.

zorgplicht bank
in het geval van een verkeerde boeking is de zorgplicht van een bank zeer beperkt. de bank is niet verplicht om een overboeking tegen te houden als degene die het bedrag overmaakt een verkeerd rekeningnummer gebruikt. evenmin is de bank gehouden om eventuele schade door een verkeerde overboeking te vergoeden.

praktijkvoorbeeld
een medewerker van een bedrijf had per ongeluk bij het internetbankieren in het adresboek op de verkeerde naam geklikt. de namen leken erg op elkaar. hoewel de medewerker zijn fout snel opmerkte en contact opnam met de bank, werd hem verteld dat de bank niets meer kon doen. het geld was al bijgeschreven en tot overmaat van ramp ging het bedrijf kort daarna failliet.

het bedrijf sprak de bank aan omdat die haar zorgplicht zou hebben geschonden. volgens de bank had zij geen enkele invloed op het volledig geautomatiseerde systeem, dat het internetbankieren regelt. als een bedrag eenmaal is bijgeschreven op de rekening van een begunstigde, kan dit bedrag niet zonder toestemming van de begunstigde worden teruggeboekt. omdat de bank geen invloed kon uitoefenen op de verwerking van de opdrachten via internet, was er geen sprake van schending van de zorgplicht van de bank, aldus de rechter.

wees dus voorzichtig met internetbankieren. de juridische mogelijkheden die je hebt als je een fout maakt, zijn beperkt.