Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 31-07-2014 19:23:35
Geldzaken & Recht

Studieschuld aftrek ivm huurtoeslag

Even wat kanttekeningen. @tijger1 schreef:
om de studieschuld af te kunnen trekken van het inkomen, zult u die studieschuld moeten voldoen aan de duo. als u dat al gedaan hebt in 2011, dat is mij niet goed duidelijk in uw vraag, kan dat uiteraard niet op opnieuw
deze zinnen van tijger1 begrijp ik niet goed. wordt bedoeld dat de studieschuld (studiefinanciering) in het jaar 2011 volledig zou moeten worden terugbetaald om voor studiekostenaftrek in 2011 in aanmerking te komen??

omdat u uw studie niet hebt afgemaakt, is de studieschuld aftrekbaar als persoonsgebonden aftrekpost. (in 2011) u hebt immers destijds geen gebruik kunnen maken van de studiekostenaftrek omdat de studiefinanciering in mindering werd gebracht op de kosten zoals collegegeld. samen met de drempel van € 500 die in 2011 en eerdere jaren nog gold was er vrijwel nooit studiekostenaftrek mogelijk als er studiefinanciering was.

de situatie is nu dat de studiefinanciering moet worden terugbetaald. uit het programma:
had u in een eerder jaar dan 20.. recht op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs? en zijn uw basisbeurs en eventuele aanvullende beurs over die vorige jaren in 20.. definitief niet omgezet in een gift, omdat uw diplomatermijn in 20.. is verstreken? dan is uw prestatiebeurs definitief een lening geworden. u mag daarom in 20.. alsnog het bedrag aftrekken, dat u eerder niet mocht aftrekken, omdat u toen een prestatiebeurs had.[/i

u schrijft dat uw aangifte 2011 al vooringevuld was. (bij neem ik aan: studiefinanciering over vorige jaren definitief niet omgezet in een gift) ik begrijp niet goed wat de inspecteur op dit punt wil weten? heeft u de aftrekpost gewijzigd t.o.v. de via 2011? wat moet u precies aantonen / bewijzen?
u moet de aftrekpost in zijn geheel in 2011 in aftrek brengen. in dat jaar heeft u e brief van duo gekregen dat de studiefinanciering definitief niet werd omgezet in een gift. alle jaren van studiefinanciering die u moet terugbetalen moeten in 2011 in aftrek worden genomen. (er is een maximum per jaar) spreiden over meerdere jaren is niet toegestaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

dan het volgende probleem: de huurtoeslag.de studieschuld mag inderdaad in mindering worden gebracht op het vermogen (spaargeld) u mag de € 2900 niet zelf in mindering brengen op het spaargeld. het programma doet dat voor u (bij schulden) voor 2013 is de resterende studieschuld waarschijlijk al in uw vooringevulde aangifte ingevuld.

als w inkomen circa € 25.000 is is er sowieso geen recht op huurtoeslag. uw verzamelinkomen box 1 (werk en woning) mag immers niet meer zijn dan € 21.600 (jaar 2014) of bent u alleenstaand ouder? dan is de maximumgrens inkomen € 29.325