Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 01-08-2014 00:17:03
Geldzaken & Recht

Studieschuld aftrek ivm huurtoeslag

Toetsingsinkomen is een foute en verwarrende naam. toetsingsinkomen is het inkomen dat bepalend is voor de (huur)toeslag. in uw situatie is het toetsingsinkomen gelijk aan het verzamelinkomen box 1 (inkomen uit werk en woning - laatst genoemde inkomen in de aangifte)
n.b: er is slechts huurtoeslag mogelijk als er géén box 3 inkomen is !!.

voorbeeld: inkomen 2011 is € 25.000 - geen huurtoeslag mogelijk. studiekostenaftrek: € 5000 / verzamelinkomen € 20.000. dit inkomen is lager dan € 21.625 - het maximale inkomen 2011 voor huurtoeslag. niu wel huurtoeslag mogelijk.
maar let op: spaargeld € 24.000 / ondanks het verzamelinkomen box 1 van € 20.000 is er geen huurtoeslag mogelijk. de vermogensvrijstellig 2011 van € 20.785 wordt immers overschreden. als er € 7000 studieschuld is is huurtoeslag weer wel mogelijk. immers: € 24.000 - (7000 - 2900) is € 19.900 - er is geen box 3 verhaal.

scheidt u deze informatie a.u.b. goed van uw tweede probleem; de terug te betalen studiefinanciering voorgaande jaren. ik heb sterk het gevoel dat op dit punt u de aangifte 2011 niet goed hebt ingevuld. als u in dit jaar studiefinanciering heeft gekregen, zal er zeer waarschijnljjk geen mogelijkheid van gewone studiekostenaftrek zijn geweest. wat betreft betaald collegegeld: deze betaling(en) spelen geen rol als er studiefinanciering is. er moet immers worden uitgegaan van de zogenaamde normbedragen. door hbo/wo óf mbo en de periode in te vullen worden deze bedragen automatisch door het programma berekend.

2011 was echter een bijzonder jaar voor u. de 10-jarentermijn was verstreken. u kon tóch studiekostenaftrek claimen. niet via: studie met studiefinanciering in 2011 maar via: studie met studiefinanciering in voorgaande jaren. bij deze derde mogelijkheid in het programma kon u de resp. jaren van verkregen studiefinanciering invullen en was studiekostenaftrek alsnog mogelijk omdat de studiefinanciering achteraf gezien geen gift was.
n.b: wat er wel en wat er niet is afbetaald van de studiefinanciering speelt in dit verband geen enkele rol t.a.v. uw inkomen box 1.

helaas biedt dit forum geen mogelijkheid tot privé-mail. u zult het dus met deze informatie moeten doen. en wellicht moet u toch ergens (betaald) advies inwinnen. u kunt ook de inspecteur om uitleg vragen. of toch op dit forum om vervolginformatie vragen. dat vraagt wel om behoorlijk expliciete gegevens wat betreft inkomen, vermogen en uw invullingen aangaande studiekostenaftrek.