Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ka
kassanaam15 - 07-08-2014 04:29:12
Geldzaken & Recht

Onterecht geld ontvangen, vrij direct beslag gelegd op mijn rekening en nu fors extra betalen.

Sorry voor de late reactie.

ik heb een uitspraak gevonden die aardig lijkt op het verhaal van ts, maar ook andere kanten heeft.

http://jure.nl/ecli:nl:rbutr:2009:bk8533

sleutelelementen lijken mij;
- te goeder trouw.
- ingebrekestelling en verzuim.

conservatoir beslag kan gelegd worden zonder betekening en/of mededeling. hier vind ts m.i. weinig rechtsgronden.

te goeder trouw? zie conclusie 4.5. heeft de bank vermeld dat ts in verzuim zou zijn bij niet tijdige terugbetaling? hierbij is natuurlijk van belang welke termijn de bank dan genoemd heeft waarop verzuim in zou treden. indien conservatoir beslag voor die termijn gelegd is, is dat onterecht, verzuim is immers nog niet ingetreden.

het bericht van de schuldeiser kan gezien worden als een ingebrekestelling/verzuim. indien dit echter na het plaatsvinden van conservatori beslag (op zijn vermogen) plaats vindt lijkt het me logisch dat niet nakoming de gedaagde niet langer aangerekend kan worden; schuldeiser komt immers zelf in verzuim;
- artikel 6:58 bw: de schuldeiser komt in verzuim, wanneer nakoming van de verbintenis verhinderd wordt doordat hij de daartoe noodzakelijke medewerking niet verleent of doordat een ander beletsel van zijn zijde opkomt, tenzij de oorzaak van verhindering hem niet kan worden toegerekend.

als er geen verzuim is zal een rechter geen proceskosten toewijzen aan de eisende partij. zij volgt immers niet het proces.

vanuit praktisch oogpunt zou ik een advocaat die roept "see you in court" vragen om dat op schrift aan me te bevestigen. indien hij dat niet wenst te doen zou ik hem ogenblikkelijk een aangetekende brief sturen met zijn woorden (inclusief afwijzing dat op schrift te bevestigen), een opsomming van mijn juridische standpunten en de mededeling dat ik liever over zou gaan tot terugovermaking van de onverschuldigde betaling (+wettelijke rente) zonder verdere tussenkomst van een rechter. wel dienen de kosten advocaat en conservatoir beslag voor rekening van de eiser te zijn. hij had me immers eerst in gebreke/verzuim moeten stellen, daar ik ter goeder trouw was.

let op ts;
- te goeder trouw betekent dat je geen kennis had van dat het bedrag gestort was. internetbankieren en daar de nulletjes zien betekent dat je niet langer te goeder trouw bent. niet voor niets redeneert de rechtbank dat proceskosten hier aanrekend worden aan de gedaagde. hij had immers een ingebrekestelling ontvangen van eiser en was dus in verzuim.
- kloppen de datums? klopt het dat je pas een bericht van eiser hebt gehad nadat conservatoir beslag gelegd had? stond in dat bericht ook iets over ingebreke/inverzuimstelling met een termijn?
- overleg alles hierboven met een juridisch loket/juridisch adviseur. ik accepteer geen enkele aansprakelijkheid voor enige beweringen in deze tekst.

succes, je staat als het is zoals je zegt niet heel erg zwak.