Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 17-08-2014 11:28:06
Huishouden & Energie

Vve blokverwarming / hoog rendement ketel

Een airco kan wellicht een optie zijn.
een airco? ja, een airco!

airco's zijn warmte-pompen en die kunnen zowel warmte van binnen naar buiten pompen als van buiten naar binnen.
de kleinere split-level airco's (dus met een buiten-unit) halen tegenwoordig een scop van 5,5
dat wil zeggen dat je er 1 kwh aan stroom in stopt en er 5,5 kwh aan warmte voor terug krijgt. dat is dus feitelijk goedkoper dan verwarmen met gas.
het nadeel van die airco's is wel dat als het buiten flink gaat vriezen, de verwarmcapaciteit enorm naar beneden zakt. maar boven 0 graden buiten temperatuur doen ze het prima als verwarming.
het voordeel is dan natuurlijk ook nog dat je ze in de zomer kunt gebruiken om het huis te koelen.

investeringskosten: voor een 2500-3500 watt verwarmcapaciteit airco betaal je ongeveer 1200-1400 euro. daar komen de installatie-kosten dan nog bij. denk aan een totaal-investering van rond de 1750-2000 euro. verwarmen kost je dan zo'n 500-700 watt aan elektriciteit.

zelf ben ik ook van plan een airco aan te schaffen, puur en alleen om te verwarmen.
er zijn mensen met een goed geïsoleerd huis die zo'n airco in de huiskamer gebruiken naast een houtkachel of speksteen-kachel en de hele gasleiding de deur uit hebben gedaan. die koken natuurlijk elektrisch.