Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-08-2014 12:40:18
Auto & Vervoer

Electrische fiets

Tot15karakters schreef op zondag 17 aug 2014, 11:10: bovenstaande tabel?


zegt ook weinig.
zoals je weet @tot15karakters ben ik dol op rekenen :-)

in gemiddelde weersomstandigheden, op een vlakke weg en met een totaalgewicht (fietser+fiets+bepakking) van 100 kg, met goed opgepompte banden en een goed onderhouden fiets, bij 20 km/u constant, geldt ongeveer dat 25 km aan afstand rijden 300 wh aan energie kost.
of die energie nu wordt geleverd door de fietser of door de accu doet er niet zoveel toe.
als de fietser de helft van de energie levert kun je dus 25 km rijden op een accucapaciteit van 150 wh onder de genoemde omstandigheden.

het aantal wh kun je bepalen met de formule: volt x ah = wh
oftewel, heb je een accu van 36 volt en 10ah, dan geldt: 36 x 10 = 350 wh

dat geldt alleen voor li-ion en limn en lifepo4 accus. die mag je namelijk vrijwel leeg rijden. het geldt niet voor nimh, nicd en al helemaal niet voor lood-accu's.

voor de rest zitten er enorm veel haken en ogen aan de oplaadtechniek, de capaciteit bij gedeeltelijk lege accus, de kwaliteit van de accus ed.
reken erop dat een volle 36v li-accu ongeveer 42 volt afgeeft en een bijna lege nog maar 30 volt. dat merk je dus ook bij het fietsen. naarmate de accu leger raakt kan deze minder energie (minder kracht) leveren. mijn eigen ervaring: op een volle accu rijdt de fiets uit zichzelf 27 km/u, bij een half volle accu rijd de fiets uit zichzelf nog maar 23 km/u (dat is dan een fiets zonder trapkrachtsensor, dus zelf instellen).