Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

opaleo
opaleo - 03-09-2014 14:22:24
Huishouden & Energie

Uitzetten van de radiatoren

Afhankelijk van je ketel, en dan het vermogen van deze, in een doorsnee woning zit gemiddeld een ketel met een vermogen van tussen de 20 tot 23kw, maakt het niet uit hoeveel radiatoren je open zet.
de pompen zijn tegenwoordig van dien aard, dat deze automatisch een paar keer per dag draaien of pompen zoals je het maar wilt noemen.
als je bij warme buitentemperaturen de thermostaat op 15 of 16 graden zet, gaat de ketel niet verwarmen, maar de pomp blijft af en toe in werking treden.
dat pompen bij stilstand vast gaan zitten dat klopt inderdaad, maar dan praat je echt over ketels die in de eind 70 en 80er jaren zijn geplaatst.
na die tijd zijn er andere pompen in de ketels gekomen, die automatisch in werking treden, en vastlopen bijna niet mogelijk is.
wat van belang is, hoe meer radiatoren er open staan, des te groter wordt de watercirculatie, en des te meer moet je verwarmen, kost je alleen maar geld.
laat de radiatoren in de woonkamer gewoon open, of in die ruimte waar de thermostaat zit, en alle andere radiatoren kunt u dichtdraaien.
pas alleen bij extreem lage temperaturen, laat dan alle radiatoren zo af en toe ook even mee lopen in het verwarmingscircuit.
hier worden namelijk twee dingen door elkaar gehaald, de situatie van 30 jaar en langer geleden en de huidige tijd.
nieuwe technieken maken dat je niet alles open hoeft te zetten, vroeger werd er altijd geadviseerd zet alles open.
zorg wel dat er voldoende water in de radiatoren zit, bij lucht gaan de radiatoren van binnenuit roesten, en de huidige plaatradiatoren zijn niet van echt dik metaal gemaakt.
echter deze roesten niet zo maar door, alleen als je deze een paar jaar niet gebruikt, en er te weinig water in zit.
ben zelf 15 jaar in dit branche werkzaam geweest, weet er dus wel iets van al weet ik ook niet altijd alles.
wel bekend zijn alle "bakerpraatjes" van eerder, zowel voor cv-installaties als alle andere elektroapparaten, door dit "gelul" werd de buurvrouw eerder geloofd dan het advies van een "vakman".