Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 08-09-2014 22:00:11
Auto & Vervoer

Fiets gekocht, krijg zere rug met fietsen, ze neme nhem niet terug.

[quote=czar schreef op maandag 8 sep 2014, 20:56]een wasmachine hoef je niet eerst uit te proberen, dat doe je in een winkel ook niet.
het doet er niet toe wat je in een stenen winkel allemaal mag. als er een koop op afstand is gesloten dan heeft de koper het recht om het product uit te proberen. en als de consument de koop in een stenen winkel heeft gesloten dan heeft de koper dat niet.

[quote=czar schreef op maandag 8 sep 2014, 20:56]vergeet in dit geval niet dat ts de fiets inmiddels al ruim 2 maanden in bezit heeft. als ts er al die tijd vrolijk op heeft gefietst, ligt de zaak wel anders natuurlijk.
niet in deze casus.

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:18]bij de fiets dat is een lastige.
de werking is volgens mij of hij het doet, ik denk dat je als consument er zoveel mogelijk zorg voor moet dragen dat er geen schade aan wordt toegebracht. echt gaan fietsen op de weg lijkt mij echt gebruiken, omdat hij dan echt slijt en vies wordt.
de proefrit dient om de aard, de kenmerken en de werking van de fiets vaststellen. dat de fiets daarbij vuil wordt maakt dat niet anders. van een fiets wil je dat deze een beetje prettig in de hand ligt. daar kun je alleen achter komen door een proefrit te maken.

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:18]een wasmachine vind ik makkelijker, is het alleen maar de bedoeling dat je kijkt of de machine werkt, het doet, niet met was (kleding) erin. dan komen er meteen bacterieén enz. in de machine vrij.
er is een probleem met je de redenering. de gevolgen zijn niet bepalend of een bepaalde handeling valt onder het vaststellen van de aard, de kenmerken en werking van iets. bij een wasmachine wil je weten of bijvoorbeeld weten je was hierin goed schoon wordt. dat kun je niet doen zonder kleding. het europees hof van justitie is erg consument vriendelijk. die heeft al verschillende keren geoordeeld dat de consument niet weerhouden moet worden om van een bepaald recht gebruik te maken. in die lijn past het oordeel dat de consument een proefwas moet kunnen draaien met kleding.

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:18]hier is veel om te doen geweest, het was ook helemaal niet duidelijk in de oude wet.
dat was vooral de thuiswinkel waarborg organisatie. deze organisatie kijkt door een gekleurde bril naar de wet. voorbeeld daarvan is het begrip zichttermijn, dat door hen is geïntroduceerd om aan de consument duidelijk te maken dat je alleen maar mocht kijken, en dan liefst alleen naar de doos. deze hypothese werdt door het messner arrest weggevaagd.

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:18]dat zeg ik toch?
de teksten hebben elkaar gekruist.

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:18]maar afgezien van deze discussie. de verkoper heeft in dit geval nagelaten de consument te wijzen op het herroepingsrecht en daarmee al zijn eventuele schadeclaims op de waardevermindering van het product verspeeld.
ik heb die regel nog niet eens nodig. hier is sprake van uitproberen en daarna is er niet meer op de fiets gereden, tenminste als ik ts goed begrepen heb.

[quote=tijger1 schreef op maandag 8 sep 2014, 21:24]je hebt wel kosten, hij moet eerst gestoomd worden.
waarom moet dat? (het criterium is overigens waardevermindering en niet kosten.)

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:34]je mag een jurk passen. dat is het. niet aan naar een feest. dat is onzin. dan wordt het echt gebruiken.
en dus? (zo was het voorbeeld overigens ook bedoelt.)

[quote=zoekster schreef op maandag 8 sep 2014, 21:34]als je 'de werking' te ver doorvoert, dan mag iemand allemaal etenswaar in de koelkast stoppen om te zien of de spullen wel koel blijven.
en dus?

[quote="overweging 47 richtlijn 2011/83/eu"]sommige consumenten maken gebruik van hun herroe­pingsrecht nadat zij de goederen meer dan noodzakelijk gebruikt hebben om de aard, de kenmerken en de wer­king ervan vast te stellen. in dat geval dient de con­sument zijn herroepingsrecht niet te verliezen, maar aan­sprakelijk te zijn voor het waardeverlies van de goederen. het uitgangspunt dient te zijn dat de consument, om de aard, de kenmerken en de werking van de goederen te controleren, deze slechts op dezelfde manier mag hante­ren en inspecteren als hij dat in een winkel zou mogen doen. de consument mag dus bijvoorbeeld wel proberen of een kledingstuk past, maar hij mag het niet langere tijd dragen. de consument dient de goederen tijdens de her­roepingstermijn dus met gepaste zorg te hanteren en te inspecteren. de verplichtingen van de consument bij herroeping mogen de consument niet ontmoedigen zijn her­roepingsrecht uit te oefenen.