Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 13-09-2014 16:24:35
Geldzaken & Recht

Nieuwe hypotheek gevestigd door ex-vriend zonder mijn instemming?

Tijger1,
blijkbaar hebt u nog nooit een royementsakte gezien. de bank krijgt daar in elk geval nimmer een afschrift van en zal dat afschrift dus niet kunnen overleggen. de notaris kan een afschrift van een royementsakte afgeven, maar daar zult u weinig tot niets wijzer van worden. daar staan alleen maar verwijzingen naar deel en nummer van de oorspronkelijke hypotheekakte in.

een akte die op 1 juli getekend zou zijn, is al lang verwerkt door het kadaster. dat zal uiterlijk op 3 juli gedaan zijn.

maar het is inderdaad mogelijk om alleen de lening aan te passen en het hypotheekrecht zelve in stand te houden. denk daarbij aan een hypotheek bij de rabobank, maar ook bij andere banken komt dit voor. dat is dan een interne oversluiting met behoud van dezelfde zekerheid. juridisch ook helemaal niets mis mee. in de originele akte staan dan ts en haar ex als hypotheekgever/schuldenaar vermeld, maar doordat er later een andere lening is verstrekt aan de ex en de nieuwe partner en de oude lening is afgelost, is ts ontslagen uit de aansprakelijkheid.

dit kan zelfs helemaal buiten de notaris om geregeld zijn. echter (!) ts en haar ex zijn dan nog wel samen eigenaar van de woning en dus ook samen aansprakelijk voor schade. als de ex en haar partner de hypotheek niet meer betalen, kan de bank de woning openbaar verkopen. de restschuld is weliswaar niet verhaalbaar op ts, maar haar vermogen daalt daardoor wel drastisch.

ts zal de helft van de waarde van de woning ook nog eens moeten opgeven in box 3 met alle gevolgen van dien, zoals het betalen van inkomstenbelasting, maar ook het vervallen van toeslagen.

ik vraag me eigenlijk steeds meer af of de ex wel langs de notaris is geweest of alleen langs de bank. en dat is niet voldoende.