Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 14-09-2014 13:11:54
Computers & Telefonie

Externe schijf weigert

Beste eclipse.
als je vonkjes ziet, dan heb je een aardingsprobleem. dat klinkt gek, maar ik heb er in het verleden best veel mee te maken gehad, op de gekste manieren. zeker 25 jaar geleden was het een zeer veel voorkomend probleem, te samen met aardlussen. dat had met verschillende wetgeving te maken in de landen in de wereld v.w.b. de huisinstallatie. op gevoelige computerapparatuur kan het grote gevolgen hebben. dus vonkjes: aardprobleem met alle gevolgen van dien. niet onderschatten!

ik ben blij dat je je data hebt weten veilig te stellen. dat is soms 1000x meer waard dan een schijfje en als ik jouw reacties zo lees was dat zeker het geval.

als duidelijk is dat na enige tijd van amper activiteit van de computer na een schrijfbewerking er ook niks meer knippert op een extern apparaat dat aangeeft dat er geschreven wordt, dan kun je meestal wel gewoon ontkoppelen, maar wil je zekerheid, dan even handmatig afmelden. ik heb ook wel eens een sd-kaart vernaggeld door die er te vroeg uit te trekken, maar goed, dat was geen belangrijke data.

er zijn wel goede backup-services online beschikbaar, maar die zijn niet gratis. dan krijg je ook vaak een sla. zij zullen dan zeker zorgen dat je data echt veilig en gebackupt staat. al heb je natuurlijk gelijk dat 100% veiligheid niet bestaat. nooit niet.
regel je backups zelf, dan gaat een sd-kaartje misschien 10 jaar mee, een hd misschien ook, maar da's nog wat anders dan een foto op zolder van 100 jaar oud die weliswaar vergeeld is, maar nog wel te bekijken. het documentaire programma tegenlicht had hier vorige week een uitzending over, de vergeetachtigheid van de digitale wereld of zoiets.

goedkope of gratis diensten van commerciƫle sociale netwerken zou ik zeker niet gebruiken voor het veilig stellen van data. een goede dienst kost nu eenmaal ook goed geld. niet dat duurkoop altijd een goede koop is.
ik ben zelf (internet-)programmeur en maak me zelden druk om backups, ik zet immers vrijwel alles direct online, dus ik maak noodgedwongen al backups van mijn werk. mijn ftp-verbinding staat tijdens werken feitelijk continue open. maar er zijn situaties geweest waarin ik niet wist hoe snel ik mijn data veilig moest stellen. dat was dan prioriteit numero uno, andere verplichtingen ten spijt, altijd mijn werk veilig stellen.