Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 22-09-2014 22:53:03
Geldzaken & Recht

Verkeerd ibannummer is geld weg!

[quote=ahead schreef op maandag 22 sep 2014, 22:04]ik weet niet of er (al) jurisprudentie over is maar het lijkt mij dat de ontvanger zich schuldig maakt aan verduistering (artikel 321 wetboek van strafrecht:"hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent wordt, als schuldig aan verduistering.....")
wat jij er bij denkt te moeten slepen heeft er niets mee van doen.
even het huiswerk overdoen...
de persoon die het geld toegestuurd is geworden, heeft zichzelf helemaal niets toegeëigend, het is hem toegestuurd geworden, derhalve is het geen verduistering, en die persoon heeft dus niets dat door een misdrijf is verkregen onder zich.
het gaat in deze om een heel ander feit, een onverschuldigde betaling, en dat is al in het begin van dit topic aangekaart, misschien het hele topic maar eens doorlezen.
artikel 203 van het burgerlijk wetboek boek 6 gaat hier over.

burgerlijk wetboek boek 6

artikel 203
1
degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen.
2
betreft de onverschuldigde betaling een geldsom, dan strekt de vordering tot teruggave van een gelijk bedrag.
3
degene die zonder rechtsgrond een prestatie van andere aard heeft verricht, heeft eveneens jegens de ontvanger recht op ongedaanmaking daarvan.