Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 22-09-2014 23:42:30
Geldzaken & Recht

Verkeerd ibannummer is geld weg!

Een onverschuldigde betaling hoeft niet bewezen te worden, maar zeer aannemelijk te worden gemaakt, zo is het vaak in een rechtszaak. in veel gevallen kun je niet keihard bewijzen dat je gelijk hebt, maar wel zo aannemelijk maken dat de rechter in je voordeel beslist. dat de persoon het bedrag niet wil terugbetalen lijkt me duidelijk, maar dat plaatst hem nog niet meteen in het wetboek van strafrecht. dat heb je met veel gevallen van niet willen betalen. als ik mijn rekening niet betaal, dan is het geen strafzaak, maar een civiele zaak, waarbij de tegenpartij me kan dagen. na het vonnis krijg ik de deurwaarder achter me aan.

een bank zal in het geval van een onverschuldigde betaling niet naar de politie verwijzen, maar naar een civiele procedure.
de bank verwijst wel naar de politie als je bent opgelicht. bijv, je hebt een aankoop gedaan en het blijkt een of andere struikrover uit verweggistan te zijn die die mooie spikplinternieuwe iphone voor 200 euro aanbood (omdat hij ermee verlegen zat.) die anders 700 euro kost.

het lastige is dat als je bij de bank meteen al zegt dat je bent opgelicht, ze niet meer naam en adres prijsgeven. dat is dan bankgeheim, want wie zegt dat wat jij beweert waar is?

erg vreemd dat de vraagsteller niet meer reageert. wat me eigenlijk ook bevreemd dat die zegt dat er een verkeerd iban was opgegeven in de titel. maar in de iban staat ook het land vermeld, dus....
het mijne begint in ieder geval met nl.
dat moet wel een erg vreemde verschrijving zijn geweest.

eigenlijk is het hele verhaal ongeloofwaardig als je er langer over nadenkt.