Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 23-09-2014 23:28:59
Auto & Vervoer

Gestolen scooter weer gevonden

Er staat hier toch heel iets anders

eigenaar of slechts bezitter
diefstal wordt juridisch gedefinieerd als: het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. deze definitie zal geen verrassing zijn, maar het venijn zit hem in het woord ‘eigendom’. want juridisch gezien gaat de eigendom van een goed niet over bij diefstal. de dief wordt slechts bezitter van het goed, maar geen eigenaar. immers: iets dat je niet hebt, kun je ook niet overdragen. een dief kan het goed dus niet verkopen met het effect dat de koper plots eigenaar wordt. de eigendom blijft bij het slachtoffer (de bestolene), tenzij…

een dief verkrijgt door verjaring uiteindelijk wel de eigendom van een goed; de bestolene verliest het op dat moment. de verjaringstermijn in dit soort zaken is twintig jaar. de koper van een gestolen zaak kan wél binnen twintig jaar eigenaar worden. dit heet derdenbescherming.

http://www.mkbhuisjuristen.nl/gestolen-waar">bron

en dat lijkt me ook logisch.

over het eigendom van de verzekeraar heb ik al eerder gepost. de verzekerde heeft de keuze als het goed weer 'ter verkrijging' is of hij het verzekerde goed overdraagt aan de verzekeraar of het zelf behoud, maar dan is hij zijn schadevergoeding ook kwijt.

maar nu wordt er weer gesproken over lease... uiteindelijk gekocht?