Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

domantwoord
domantwoord - 01-10-2014 15:38:21
Huishouden & Energie

Keukentafelpoten roesten

[quote=ferrofix schreef op woensdag 1 okt 2014, 14:53]rvs is roestvast staal, in de volksmond ook wel roest vrij staal genoemd.
rvs van een goede kwaliteit, mits niet besmet door staal (ijzer) of bijtende middelen roest niet! als de stofzuiger en de dweilstok niet van staal zijn kan het daar niet van komen.
ik twijfel eerlijk gezegd wel of de poten van rvs zijn, aangezien er een blanke lak opzit, dit kun je makkelijk testen met een magneet, valt die er af dan kan het rvs zijn, blijft hij hangen dan is het geen rvs, rvs is namelijk niet magnetisch.

een roestvast staal bewerker.



voor een groot deel mee eens, de blanke lak zou je al aan het twijfelen moeten brengen want een goede roestvast staalsoort heeft dat niet nodig.
wat betreft de magneet heb je het echter mis, er zijn diverse roestvast staal soorten die op zich best goed zijn maar waar een magneet toch gewoon aan "plakt"
zo "plakken" magneten prima op mijn roestvasstalen afzuigkap, koelkast, vaatwasser, amefa en sola bestek maar b.v. niet aan mijn pannen en spoelbak

zie b.v. wikipedia voor het volgende: "magnetische- en vervormingseigenschappen
roestvaste staalsoorten met tussen 6 en 26% nikkel (de 300-reeks uit de aisi) zijn austenitisch en niet-magnetisch in geleverde toestand. ze zijn uitstekend vervormbaar (plooien, dieptrekken, strekken) en ook schokbestendig in het hele temperatuurbereik, van heel lage tot heel hoge temperaturen. door toevoeging van de bovengenoemde hoeveelheden nikkel in het staal blijft de austenitische fase thermodynamisch stabiel. daardoor vindt na een warmtebehandeling van austenitisch roestvaststaal geen faseovergang plaats tijdens het afkoelen. harden van austenistisch roestvaststaal door middel van een warmtebehandeling is derhalve niet mogelijk. de overige elementen, zoals bijvoorbeeld chroom en molybdeen, verhogen de corrosieweerstand en bewerkbaarheid van het staal.

aisi 430, aisi 410 en aisi 409 (de 400-reeks) zijn voorbeelden van ferritische, alsook duplex roestvaste staalsoorten. in tegenstelling tot de austenitische roestvaststaalsoorten zijn ferritische en duplex roestvaststaalsoorten wel magnetisch, maar de mate waarin ze vervormbaar zijn is over het algemeen (iets) minder goed."

verder is daar ook te lezen dat over het algemeen chloor een grote booisdoener is bij het "roesten etc" van roestvast staal