Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

cr
credendo - 03-10-2014 11:29:36
Geldzaken & Recht

Pensioen en nabestaande pensioen

De werkgever betaalt inderdaad een deel van de zwv premie, en over het werkgeversdeel betaald de werknemer inkomsten belasting. u stelt dat de overheid het werken bevorderd door extra heffing op te leggen bij pensioen en uitkeringen. echter een pensioen is er voor om een extra centje te hebben na je 65-67 levensjaar. terecht dat dit extra wordt belast, immers de inleg is belastingvrij.

voor alle duidelijkheid heb ik het over een pensioen-uitkering en niet over de aow!

omdat de weduwe en wezen-wet is gewijzigd vorige eeuw, hebben de pensioenfondsen een nabestaande pensioen ingesteld, zodat je nabestaande verzekerd zijn van een inkomen bij overlijden. deze gaat dus in op de dag dat de verzekerde komt te overlijden. dat is bij een levensverzekering het zelfde. indien je de levensverzekrng hebt afgesloten en daarvoor via een spaarfonds belastingvrij spaart, wordt deze bij uitkering in 1 keer belast. maakt feitelijk geen verschil, is trouwens op den duur duurder ivm vermogensbelasting. dus veel mensen hebben hun nabestaanden via het pensioenfonds ingedekt voor inkomensverlies na overlijden. veel vrouwen gaan tijdelijk parttime werken omdat de kinderopvang onbetaalbaar is. die bouwen dus zelf weinig pensioen op. maar stel u komt te overlijden en hebt een goede baan, en het bruto nabestaande pensioen komt tot uitkering en uw levenspartner is 48 jaar is die nog 19 jaar verwijderd van de aow gerechtigde leeftijd. stel uw levenspartner krijgt aan nabestaande pensioen 2610 euro bruto per maand. is de netto uitkering zo rond de 1600 euro. u en uw levenspartner wonen in een huurhuis van 670 euro dan krijgt u indien u zou leven op dat zelfde huis huursubsidie, maar uw levenspartner niet meer omdat de toeslagen over een bruto inkomen wordt berekend, dat geld ook voor de zorg toeslag en zo niet meer. ik stel voor kijkt u eens naar de bruto-netto module van het nibud en/of bereken het verschil op de site van de belastingdienst eens. en betreffende de toekomst kijk eens naar de effecten van het nieuwe pensioenstelsel die per 1 januari a.s. ingaat. de jongeren hebben een hele slechte opbouw op den duur bij vroeg- overlijden binnen nu en 20 jaar, omdat alles in de ijskast gaat.