Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jo
joentje1978 - 11-10-2014 03:33:26
Geldzaken & Recht

Toeslagen belastingdienst

Als mijn schoonvader eind januari een loonstrook krijgt van zijn aow en pensioenfonds dan doe ik deze bedragen gewoon x12 maanden en tel ik daar 8% vakantiegeld bij op en dat vul ik in op www.toeslagen.nl.
dan heb je een snelle schatting die aardig overeen zal komen met het bedrag wat er voor dat jaar op je jaaropgave zal staan.
zal achteraf altijd wel iets door de belastingdienst gecorrigeerd worden maar dat zijn dan geen grote bedragen meer.

zoals hierboven beschreven kan je het bedrag ook iets ophogen, dan krijg je over het gehele jaar minder uitgekeerd en achteraf vaak iets terug.
als je voor dat jaar een jaaropgave hebt ontvangen kan je het inkomen het beste op www.toeslagen.nl aanpassen en vind er met terugwerkende kracht een correctie plaats.

bij mensen die grote bedragen terug moeten betalen hebben vaak grote veranderingen plaatsgevonden.
of mensen gaan samenwonen, worden fiscaal partner van elkaar en passen dit niet aan.
dan heb je in de nieuwe situatie vanwege het hogere gezamelijke inkomen (beide inkomens bij elkaar opgeteld) vaak recht op minder toeslag terwijl je een hogere toeslag blijft ontvangen aan de hand van de oude situatie.
aan het eind van dat jaar (of veel later, soms zijn ze niet zo snel) constateert de belastingdienst dat je fiscaal partners van elkaar bent geworden en het gezamelijke inkomen hoger is geweest en heb je dus teveel toeslag ontvangen welke je terug moet betalen.

of er veranderd iets drastisch aan het inkomen.
stel in 2013 werkt jij wel en je partner werkt niet, dan krijg je over het jaar een bepaalde toeslag uitgekeerd.
voor 2014 maakt de belastingdienst een schatting van het inkomen en neemt het inkomen van 2013 + zoveel procent er bovenop. (ze gaan er vanuit dat je elk jaar een loonsverhoging krijgt)
dan gaat je partner per 1 januari ineens 40 uur in de week werken waardoor je met het gezamelijke inkomen dichter bij de drempel wel/niet toeslag komt maar omdat je dit niet aanpast blijf je meer toeslag ontvangen aan de hand van de oude situatie (lagere gezamelijke inkomen).
aan het eind van dat jaar constateert de belastingdienst dat het gezamelijke inkomen veel hoger is geweest dan ingevuld stond en heb je dus teveel toeslag ontvangen welke je terug moet betalen.

ook is het mij opgevallen dat zij in geval van een scheiding geen rekening houden met eventuele partneralimentatie, die moet dan van het inkomen afgetrokken worden.
is ook iets wat je aan het begin van elk jaar zelf moet corrigeren.

en als er halverwege het jaar een huursverhoging plaatsvind wordt dan moet je dat ook zelf aanpassen want dan krijg je iets meer huurtoeslag.

kortom, je moet gewoon af en toe controleren of de gegevens nog actueel zijn en deze aanpassen zo nodig.