Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 16-10-2014 12:44:12
Geldzaken & Recht

Melden van spam

[quote=karinakamp schreef op dinsdag 14 okt 2014, 10:08]ik ontving namens postnl, track en trace een in gebrekkig nederlands gesteld bericht over een af te halen pakket.

heb de link niet geopend, en volgens postnl is het inderdaad spam. een ieder zij dus gewaarschuwd!
quote:

nieuwe nederlandse ransomware vermomd als track en trace-e-mail.
een nieuwe vorm van ransomware wordt verspreid in nep-e-mails van postnl en dhl, waarin wordt gevraagd om een pakket via een track en trace-code te volgen.

dat meldt beveiligingsbedrijf fox-it, dat de malware genaamd torrentlocker opmerkte. torrentlocker is al langer actief, maar nu duiken ook nederlandse varianten van de ransomware op.

ransomware is een vorm van malware die mensen bedreigt en vervolgens geld vraagt. de bedreigingen variƫren tot het publiceren van bezochte pornowebsites tot het versleutelen van persoonlijk bestanden waardoor deze niet meer toegankelijk zijn.

de nederlandse torrentlocker-variant wordt verspreid via nep-e-mails die afkomstig lijken van postnl en dhl. in de e-mail staat een bericht over een ongeleverd pakket met een link naar een track en trace-code. via de malafide website, die veel lijkt op de website van postnl of dhl, wordt de malware via een pdf-bestand op de computer van de gedupeerde gedownload.

de ransomware versleutelt bestanden van de gedupeerde en vraagt 390 euro om de bestanden weer toegankelijk te maken. de betaling wordt gedaan via bitcoin, waardoor de ontvanger anoniem is.
onsleuteling

volgens fox-it zijn besmette systemen te herkennen aan een tweede 'explorer.exe'-proces, dat in het taakbeheer kan worden gezien.

fox-it onderzoekt op dit moment of het mogelijk is om software te ontwikkelen waarmee de versleuteling van de ransomware kan worden ontsleuteld.

bron, klik-> http://www.nutech.nl/internet/3904510/nieuwe-nederlandse-ransomware-vermomd-als-track-en-trace-e-mail.html">nutech.nl