Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

me
mein33 - 20-10-2014 14:19:23
Geldzaken & Recht

Koophuis en vriendin weg.

Bij het ontbinden van een huwelijk of samenlevingscontract heeft er een boedelscheiding plaats.
ook het gezamenlijke bezit van een woning valt onder de boedelscheiding aangezien de woning (en ook de hypotheek) op basis 50/50 aan de partners behoort.
wie wat allemaal heeft betaald in het verleden doet hier niets aan af.

er zijn een aantal mogelijkheden:

a/ de woning verkopen waarmee de hypotheekschuld kan worden afbetaald en de meerwaarde van de opbrengst kan worden verdeeld.

b/ de woning verkopen, maar de verkoopprijs is lager dan het bedrag van de hypotheek ( de hypotheek staat "onderwater" zoals dat wel genoemd wordt).
beide partijen hebben dan een restschuld.

c/ één der partijen is financieel in staat het hypotheekdeel van de ander over te nemen en sluit een nieuwe hypotheek af waarmee de oude hypotheek kan worden afgelost en bij een hogere opbrengst de andere partij kan worden uitgekocht.

bij alle acties betreffende de woning dient u in contact te treden met de bank omdat de woning als onderpand dient voor de hypotheek.

niets doen, zoals in eerdere reacties wordt geopperd, is ten zeerste af te raden aangezien u zich daarmee alleen maar meer problemen op uw hals haalt.
uw huidige partner zal ook van de verantwoordelijkheid van haar deel van de woning en hypotheek af willen, zolang zij mede eigenaar is blijft zij voor alles wat betrekking heeft op de woning mede verantwoordelijk.