Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ev
eversteegt - 24-11-2014 12:07:33
Elektronica & TV

Led lamp schadelijk voor ogen?

Wat tijger1 ook al zegt: bovenstaand artikel is alweer 4 jaar oud. en in 4 jaar tijd heeft ledverlichting enorme sprongen gemaakt in de ontwikkeling. maar zelfs in 2010 was er waarschijnlijk al niet veel aan de hand .

led 'retrofit' lampen (met e14, e27, gu10, etc. fitting) zitten meestal in een armatuur ingebouwd en hebben zelf ook coatings en diffusors om diffuus en warmwit licht uit te stralen. daarmee zijn ze net zo onschadelijk als ouderwetse gloei- en spaarlampen qua licht dat ze uitstralen. mits je inderdaad natuurlijk niet direct in een felle lichtbron kijkt.

in de beginjaren van de ontwikkeling van ledverlichting had het vaak inderdaad nog wel een behoorlijke 'blauwe' component in het uitgestraalde lichtspectrum.

maar als je bv. de metingen op www.olino.org bekijkt, waar ook zaken als kleurweergave index en ook 'schadelijk blauw licht' worden mee genomen, dan zit dat bij bijna alle ledlampen tegenwoordig gewoon goed, zeker de lampen van ikea, philips, osram, pharox, etc.

áls je al moet vrezen voor ledverlichting, dan zijn bijna alle schermen van televisies, computers, laptops, tablets en smartphones veel schadelijker. die hebben bijna zonder uitzondering led lichtbronnen (en bij de amoled schermen in apparatuur van lg en samsung kijk je in feite zelfs direct in de lichtbron) en je zit er veel dichter bij dan een gemiddelde ledlamp. toch gebruiken we met z'n allen deze apparaten ook bijna kritiekloos, laten velen kinderen er kritiekloos mee spelen tot zelfs vlak voor het slapen gaan .