Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mof - 25-11-2014 19:40:46
Elektronica & TV

Led lamp schadelijk voor ogen?

Costnix

dat is niet helemaal juist.

wit licht is een sensatie die optreedt wanneer de rood-, groen-, en blauwlichtgevoelige cellen in het netvlies in een bepaalde verhouding worden gestimuleerd.
omdat deze cellen tamelijk breed gevoelig zijn en spectrale overlap vertonen kun je al wit licht maken door slechts twee zuivere kleuren te gebruiken, die dan noodzakelijk in het rood en blauw moeten liggen en de juiste intensiteitsverhouding moeten hebben. omdat de randen van het spectrale gevoeligheidsgebied van de
groene cellen deels naar het blauw strekken en deels naar het rood, wordt dan ook groen aangeslagen en ontstaat de sensatie van wit licht.

wit licht van een zwartlichaam straler, zoals de zon, of een gloeilamp, bevat inderdaad een continu spectrum, ook in een bepaalde intensiteits verhouding gegeven door de planckse curve.
niet zwart lichaamsstralers, zoals leds maar ook bijvoorbeel tl balken, kunnen de sensatie van wit licht geven zonder volledig spectrum uit te stralen.