Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mahadma
mahadma - 26-11-2014 22:10:07
Geldzaken & Recht

Aankoop trouwjurk annuleren

Deze bestaande bruidszaak heeft kennelijk voor een gelegenheid elders een zaal gehuurd en daar jurken verkocht. https://www.consuwijzer.nl/thema/verkoop-buiten-verkoopruimte">klik hier

wat zijn mijn rechten als ik iets koop buiten de verkoopruimte?

recht op informatie

de ondernemer moet u informatie geven, bijvoorbeeld over de bedenktijd. en over hoe dit werkt en hoe u van de koop af kan komen. u moet ook een formulier krijgen. met dit formulier kunt u de koop makkelijk ongedaan maken. krijgt u geen of onvoldoende informatie over de bedenktijd? of hebt u het formulier niet gekregen? dan wordt de bedenktijd verlengd met maximaal twaalf maanden. geeft de ondernemer u later alsnog de juiste informatie? dan krijgt u opnieuw een bedenktijd van veertien dagen vanaf het moment dat u die informatie hebt.

u moet ook informatie krijgen over het product zelf. wat het kan en hoeveel het kost. en of u voor langere tijd een contract sluit. maar ook over de identiteit van de ondernemer. dan weet u waar u naartoe moet als het product kapotgaat. hij moet u ook vertellen hoe hij met klachten omgaat. en wat hij doet als het product of de dienst niet goed is.

informatieplicht bij verkoop buiten de verkoopruimte


recht op een bedenktijd

u hebt een bedenktijd van veertien dagen. binnen deze bedenktijd kunt u beslissen of u de aankoop echt wilt. wilt u van de overeenkomst af? dan hoeft u hiervoor geen reden te hebben. u kunt de overeenkomst ongedaan maken.

wanneer gaat de bedenktijd in?

dit hangt er vanaf wat voor soort overeenkomst u sluit.
hebt u een product gekocht? dan begint de bedenktijd vanaf de dag waarop u het product hebt gekregen.
gaat het om een dienst? bijvoorbeeld het leveren van energie? dan begint de bedenktijd op het moment dat u de overeenkomst sluit. bijvoorbeeld op het moment dat u uw handtekening zet.
sluit u een overeenkomst waarbij u zowel een dienst als een product koopt? dan begint de bedenktijd als u het product geleverd krijgt. bijvoorbeeld: u koopt een cv ketel met een onderhoudscontract erbij. de bedenktijd gaat in als u de cv ketel geleverd krijgt.

wanneer krijg ik geen bedenktijd?

u hebt geen bedenktijd als u:
een ondernemer vraagt om langs te komen voor een reparatie die niet kan wachten. bijvoorbeeld: u vraagt een loodgieter om de lekkage aan het dak te verhelpen.
iets koopt dat minder dan 50 euro kost. let op: de ondernemer mag de aankoop niet in kleine bedragen opknippen zodat het bedrag onder de 50 euro komt!
producten koopt die snel bederven.
producten speciaal laat maken. bijvoorbeeld een maatpak, drukwerk, een fotoalbum of sieraden naar uw eigen ontwerp.
producten koopt die niet geschikt zijn om terug te sturen om gezondheidsredenen of hygiëne. deze producten moeten dan ook verzegeld zijn. bijvoorbeeld ondergoed en badkleding.
een overeenkomst sluit die te maken heeft met vrijetijdsbesteding. daarbij moet het gaan om een overeenkomst waarbij een bepaald tijdstip of periode is afgesproken. bijvoorbeeld wanneer u een auto huurt. of een hotelkamer boekt
losse kranten of tijdschriften koopt. let op: neemt u een abonnement op een krant of tijdschrift? dan geldt de bedenktijd wel!
een cd, dvd of computerprogramma's koopt waar een verzegeling op zit en die verzegeling is verbroken.

bedenktijd bij diensten die meteen ingaan

sluit u een overeenkomst voor een dienst? bijvoorbeeld een abonnement voor mobiel bellen? of voor levering van energie? en wilt u de dienst meteen gebruiken? dat kan. u moet dit wel zelf aan de ondernemer vragen. u doet dit bijvoorbeeld per e-mail. u hebt dan nog steeds een bedenktijd van veertien dagen.


u heeft kennelijk een contract getekend, en een aanbetaling gedaan, dat maakt het wel ingewikkelder. is dit een maatwerkjurk of speciale bestelling/maat? zo ja, zal dit lastig worden. wat staat er in de kleine lettertjes over ontbinding?