Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mathijs_b
mathijs_b - 03-12-2014 12:04:30
Elektronica & TV

Led lamp schadelijk voor ogen?

[quote=willem=a schreef op woensdag 3 dec 2014, 05:54]het zou mij toch bijzonder verbazen als ze er nu pas achter zouden komen dat led licht schadelijk is, want de led, wat in feite en diode is, bestaat al jaren. alleen werd het niet echt gebruikt als verlichting, maar er zijn tal van apparaten met led controle lampjes die soms inderdaad wel onprettig kunnen zijn als jet erin kijkt. maar er zijn ook al jaren led displays en in wekkerradio's etc zie je ook vaak leds gebruikt als tijds aanduiding. dat is lang niet altijd een lcd schermpje. als je ziet hoe lang men eigenlijk al leds gebruikt, mag je dus toch verwachten dat er degelijk onderzoek is gedaan naar schadelijkheid. maar ja, wie moet je nog geloven als het daarom gaat. er zijn tal van discussies op het internet over verlichting, voedsel, eten, implantaten etc. en iedereen heeft 'gelijk'. ik denk dan: alles waar té voor staat zal zeker schadelijk zijn, maar als je in dit geval zorgt dat een kind niet direct in het licht kijkt, den ik persoonlijk dat je niets te vrezen hebt. overigens gaat een witte led uiteindelijk wel steeds meer wat naar lichtblauw neigen. dat is dan ook het nadeel van en led tv, of beter gezegd een lcd met led backlight. de kleuren gaan heel langzaam veranderen.

mvg. willem.

wat die kleurafwijking betreft heb je inderdaad gelijk. led verlichting die continu brandt, wordt zwakker en blauwer.
ik heb een jaar of 5 geleden led-strips gemaakt voor boven de voordeur.die geven nu inderdaad nog een zwak, blauwachtig licht.
de "klanten" klagen nu, maar ik vertel ze dan dat een led een levensduur heeft van 25.000 uur en dat de ledjes in de voordeur al 40.000 uur gebrand hebben.
dat probleem gaat zich op termijn overal voordoen. dus ook bij verlichting waarbij de ledjes niet vervangen kunnen worden. om die reden kun je ze beter toch alleen maar laten branden indien nodig.
als een led tv 8 uur per dag aanstaat, zal de kleur na zo'n 8 jaar inderdaad minder fraai en helder zijn. maar dat probleem hadden de oude "dikke" tv's ook.