Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 12-12-2014 13:05:12
Computers & Telefonie

Filmpjes en video's overzetten op dvd

[quote=beesie schreef op vrijdag 12 dec 2014, 12:32]ik wil graag mijn hi-8 filmpjes en video's overzetten op dvd. welke schijfjes zijn hiervoor het meest geschikt? ik wil dat de opnamen over 100 jaar nog steeds goed zijn.
stel zo'n vraag op een forum en je krijgt ontelbare adviezen over ik weet niet hoeveel verschillende merken en gebaseerd op echt helemaal niets, alleen elkaar napratende en naschrijvende auteurs, meer niet.
ten eerste is het merk totaal niet interessant, maar wie de fabrikant is van de schijfjes, dáár gaat het om, daar mee staat of valt in bijna alle gevallen de houdbaarheid en de kwaliteit van de schijfjes.
wie de fabrikant is kan men uitlezen van het schijfje d.m.v een klein programmaatje, nero heeft ook zoiets, en men kan het opzoeken op internet.

de reactie van mahadma vind ik al heel goed, maar ik wil het nog wat aanvullen door je zelf te laten lezen.

quote:
houdbaarheid van de drager
onderzoek door de library of congres uit 2007 heeft aangetoond dat wanneer cd-r of dvd-r’s van een goede kwaliteit worden gebruikt, die op een verantwoorde manier zijn beschreven en op de juiste manier worden opgeslagen, de schijven serieus lang mee kunnen gaan. tot wel 30 jaar en meer.

maar zelfs als aan al deze voorwaarden wordt voldaan is het de vraag of het anno nu verstandig is bestanden weg te schrijven op schijven met een zeer beperkte opslagcapaciteit (en dus relatief duur), waarvan de toegankelijkheid moeizaam is (bestanden kunnen pas worden ingelezen door een schijfje handmatig in een leesapparaat te plaatsen) en de betrouwbaarheid slechts moeizaam valt te garanderen (zie de onderstaande aanbevelingen).

ook is het zeer de vraag of er op de lange termijn nog hardware aanwezig zal zijn die de schijven kan lezen. nu al komen er steeds meer computers op de markt die geen disk drive meer hebben.


lees het hele artikel hier.
klik-> http://www.den.nl/artikel/bericht/3236/">opslag op cd-r en dvd-r, kenniscentrum digitaal erfgoed.