Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

energieverbruik
energieverbruik - 14-12-2014 12:51:00
Huishouden & Energie

Schoorsteen rookasafvoer probleem

Let op troika

er is met het plaatsen van de twee nieuwe hr-ketels een potentieel levensgevaarlijke situatie ontstaan en zeker de tweede eigenaar zoals u dat omschrijft die zijn rookgasafvoer direct op het bestaande rookkanaal heeft aangesloten heeft hiermede een enorme verantwoording op zich geladen. is er een installateur betrokken bij het plaatsen van de twee nieuwe toestellen, ik kan het haast niet geloven want die zou er zich volgens mij niet aan branden!!!

het grootste gevaar is op dit moment in de woning waarvan de ketel nog niet is vervangen, hier brand een zgn. "open toestel" wat afhankelijk is van de trek in het bestaande rookkanaal. het functioneren van dat kanaal wordt echter beïnvloed door een vernauwing door het doortrekken van een flexibele pijp en erger nog er staat een hr ketel met ventilator in dat vernauwde kanaal te blazen waardoor als dat toestel brand er geen onderdruk heerst maar een overdruk.
in die laatste situatie zullen de rookgassen van het open toestel in de woning geblazen worden omdat dit toestel is voorzien van een trekonderbreker welke een open verbinding vormt met de ruimte waar het toestel is geplaatst.

deze situatie is zodanig ernstig dat een keuring door brandweer of energiebedrijf onmiddelijk tot afsluiting zou leiden.

om tot een oplossing te komen zijn er een paar mogelijkheden.
-de eerste zou kunnen de hr-ketels toch weer te vervangen en te kiezen voor een ander vervangend "open toestel" die speciaal voor dit doel op de markt zijn van de merken vaillant en bosch. deze toestellen kunnen dan op het bestaande rookgassysteem worden aangesloten en bij voldoende ventilatie mogelijkheden bij de opstellingsplaats van de ketel veilig functioneren.
-een tweede mogelijkheid is om de drie toestellen te vervangen door hr toestellen, bij voorkeur gelijke toestellen. er zijn toestellen op de markt die aangepast kunnen worden op een kleinere maat flexibele rvs rookgasafvoer tot 60 mm of soms zelfs tot 50 mm die dan mogelijk wel in het bestaande rookkanaal kunnen worden getrokken en met een speciale kap bovendaks worden aangesloten.
overbodig is natuurlijk te vermelden dat u hiervoor een goede installateur nodig heeft!!!!