Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ga
gast 1 - 16-12-2014 23:53:12
Huishouden & Energie

Cv radiator ontluchten

De ontluchting hoeft niet noodzakelijk aan de andere zijde, dus tegenover de kraanzijde te worden geplaatst. vraag is echter of de aanvoer naar onder wegloopt of naar boven. indien dat laatste zal de lucht in de meeeste gevallen, want dit gaat niet altijd goed, naar het hoogste punt worden afgevoerd en kan daar uit de installatie worden gehaald.

ik heb destijds echter bij de aanleg wel alle ontluchtingskraantjes aan de andere zijde geplaatst, want als het niet via de leiding weg kan, kun je het doorgaans op die manier toch goed afvoeren. maar ik zie ook regelmatig dat radiatoren niet correct zijn geplaatst en dus de lucht in de hoek blijft hangen waar men niet kan ontluchten.

kijk dus eens of de radiator wel goed is geplaatst en leg er dus eens een goede waterpas op. als de radiator oploopt naar de kant waar je niet kan ontluchten kan het erg vervelend zijn alles eruit te krijgen. uiteindelijk zal dat beetje voor beetje wel lukken en zal de lucht zich uiteindelijk naar het hoogste punt verplaatsen, waar je het kan wegnemen, maar dat kan behoorlijk lang duren.

ik heb laatst mijn ketel vervangen en hoor soms ook nog wat lucht, terwijl ik daar destijds bij de aanleg nauwelijks last van heb gehad. nu moet hier het systeem toch leeg omdat de radiator in de badkamer vervangen dient te worden en er destijds vuil uit mijn kapotte boiler in de leidingen is gekomen, waardoor je soms bijgeluiden krijgt, maar als het alleen om bijvullen gaat, zorg dan dat de slang al geheel met water is gevuld voordat je het systeem gaat bijvullen. dat is eenvoudig te doen en kan veel ellende voorkomen.

is in jou geval de radiator niet correct geplaatst en loopt deze op naar de kant waar geen ontluchter aanwezig is, kijk dan eens of je de radiator iets kan 'kantelen'. soms is er maar heel weinig nodig, maar doorgaans is het wel raadzam de radiator iets uit het lood te hangen, zodat lucht echt naar de goede kant wordt geleid.

ik zie dat de betreffende radiator maar half warm wordt en dan vrees ik dat deze niet goed is opgehangen. want het gaat dan wel om een fikse luchtbel. en als die al ineens zou ontsnappen is de kans zelfs nog aanwezig dat je ketel in storing springt.

als het niet nodig is het systeem geheel leeg te halen, kun je dat ook het beste niet doen. je hebt dan alleen maar meer kans op lucht, want in nieuw water zit veel zuurstof. doe je dat wel, dien je regelmatig de waterdruk te controleren en zo nodig bij te vullen.

bij nieuwe installaties kun je b.v. vaak een radiator zo verwijderen, daar het systeem dan gevuld kan blijven en alleen de radiator leegloopt en in andere gevallen kun je de leiding (laten) bevriezen. je kan dan meteen een afsluiter plaatsen aan de retourzijde, zodat je gemakkelijk de radiatoren later weer kan wegnemen als dat nodig mocht zijn.

maar loop dus alles eens na met de waterpas en kijk eens of lucht wel weg kan aan de zijde waar je ontlucht, of waar het een leiding naar boven in kan.

mvg. willem.