Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

nala1
nala1 - 17-12-2014 21:59:24
Huishouden & Energie

Arekening stookkosten

De wbv heeft wettelijk een jaar de tijd om na einde stookseizoen de stookketel af te rekenen. dat de meters op afstand uitkeesbaar zijn is fijn, ista hoeft niet meer langs te komen en de verdeling wordt "eerlijker" als van elke woning de werkelijke standen bekend zijn.

echter spelen er nog meer zaken mee, voordat de afrekening opgesteld kan worden. de kosten voor het stookjaar moeten verzameld worden voor het gehele complex. denk hierbij aan gaskosten en transportkosten van de energieleverancier en de netbeheerder. vaak worden de facturen achteraf verzonden, hier loopt de afrekening vaak al vertraging op.

waarschijnlijk is de extra vertraging dit jaar ontstaan door de nieuwe warmtewet per 01-01-2014. hierdoor moeten de afrekeningen gesplitst worden in een deel voor 2013 en een deel voor 2014. en dus ook de opgave van de kosten aan ista etc. waarschijnlijk is ista zelf hierdoor ook vertraagd in het aanleveren van de afrekeningen.

daarnaast heb ik nog een kleine opmerking over de eenheden. deze eenheden zijn een verdeelsysteem, de kosten per eenheid kunnen per jaar afwijken. de variabele kosten worden verdeeld door het aantal gemeten eenheden van het gehele complex en vervolgens aan de huurder voor het eigen aantal eenheden berekend. hierdoor is het van te voren een berekening van de kosten, over een stookseizoen, te maken erg onnauwkeurig.