Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

be
belbus1972 - 16-01-2015 12:32:45
Geldzaken & Recht

Bijzondere zorgplicht bank

[quote=belbus1972 schreef op vrijdag 16 jan 2015, 12:30]mijn (ex) man had een perceel grond (1,2 ha) samen met zijn toenmalige vriendin. hun relatie ging over en hij kon haar deel van de hypotheek niet overnemen. ik leerde mijn (ex) man kennen en heb op een gegeven moment haar deel van de hypotheek overgenomen. zij (ex-vriendin) was nog steeds voor de helft eigenaar van het perceel. daar is een jaar overheen gegaan en toen heeft zij afstand getekend. toen was mijn (ex) man dus 100% eigenaar.

mijn 1e vraag aan u is of de bank mij niet had moeten waarschuwen voor het enorme risico wat ik zou lopen?
wél hoofdelijk aansprakelijk maar niet in het bezit van een onderpand.
(wij waren toen nog niet getrouwd, geen samenlevingscontract, en woonde officieel allebei nog thuis)

dan mijn 2e vraag:

op een gegeven moment drong het (hoe naïef ook) door dat als er wat met hem zou gebeuren dat ik dan wel belast was met de hypotheek maar geen grond zou hebben. dat zou naar zijn minderjarige zoontje gaan. dus afspraak gemaakt bij de notaris; die vertelde dat als (toen nog) mijn vriend mij de helft van de grond zou schenken hij overdrachtsbelasting moest betalen en dat zou een fors bedrag zijn. ze stelde voor dat er ook getrouwd kon worden op huwelijksvoorwaarden en dat dat een stuk goedkoper zou zijn. en dat zou dan op t zelfde neer komen. als we dan ooit gingen scheiden had ik ook recht op de helft van het perceel zodat ik niet alleen de helft van de hypotheek zou hebben zonder perceel.
zo gezegd, zo gedaan. we gingen trouwen. huwelijksvoorwaarden zijn opgesteld en goed geregeld. (dacht ik)
aantal jaren later gaan we scheiden... en nu komt het er op neer dat ik geen recht heb op het (1/2e) perceel. de notaris heeft namelijk in de huwelijksvoorwaarden opgesteld dat: als één van beide partijen negatief vermogen heeft er niet tot verdeling over hoeft te worden gegaan. de notaris wist a) de bedoeling van partijen. en b) dat mijn (ex) man óók nog een lening van €70.000 bij zijn vader had. ook wist zij van de slechte financiële situatie van mijn (ex) man.
dus dat hij feitelijk nooit een positief vermogen zou verkrijgen.
(tegen mij was altijd verteld dat die €70.000 een kindsdeel van zijn overleden moeder was. van zijn ex-vriendin hoorde ik, pas geleden, dat het puur een formaliteit op papier was omdat dit belastingtechnisch gunstig zou zijn)

conclusie:
*ex-man heeft niet genoeg draagkracht om mij uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.
*ex-man hoeft de grond niet met mij te delen en/of te verrekenen. (aan verrekenen zou ik zowiezo toch niets hebben. van een kale kip, kun je geen veren plukken.)

mijn vraag is: kan ik hier ooit nog van af komen?
(ik kan op deze manier niet verder in mijn leven.)