Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 22-01-2015 20:38:09
Geldzaken & Recht

Huis verkopen / verhuren aan de kinderen

Uiteraard mag je je huis verkopen of verhuren aan je kinderen, als zij daar maar een normale prijs voor betalen.

de koopprijs moet gelijk zijn aan de woz-waarde voor de berekening van de schenkbelasting. voor de overdrachtsbelasting kan een andere waarde gebruikt, mits die waarde onderbouwd kan worden met een taxatierapport.

als je dochter in de woning gaat wonen en de woning als eigen woning gaat gebruiken kun je eventueel € 52.000,-- van de koopsom kwijtschelden. de rest zal ze dan wel moeten ophoesten. die restschuld kun je omzetten in een geldvordering, maar daar moet je dochter dan een zakelijke rente voor betalen en ook op aflossen wil je gebruik kunnen maken van (hypotheek)renteaftrek.

dat zal dus niet echt opschieten als zij amper en haar partner geen inkomen heeft.

ga je de hele koopsom kwijtschelden, dan betaald je dochter schenkbelasting.

ga je huis verhuren aan je dochter, dan verhuisd je woning voor jou naar box 3 en moet je de woz-waarde opgeven in box 3. je dochter zal dan een zakelijke huur moeten betalen om te voorkomen dat je de huur geschonken hebt aan haar.

blijkbaar zit er een hypotheek op je huis en dan mag je inderdaad niet zonder toestemming van de bank gaan verhuren en zul je moeten verkopen aan een derde.