Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zw
zwaardvis - 24-01-2015 14:38:13
Geldzaken & Recht

Vervroegd pensioen

Ik kan het mis hebben hoor, maar ook een ziektewet uitkering is toch inkomen uit werk? en wil je ziektewet en pensioen naast elkaar genieten? dat zou wel eens een fikse belastingboete kunnen opleveren. ik denk dat jouw baas voor jouw zekerheid je beter wil hebben voor dat het pensioen ingaat:
het antwoord op de vraag is te vinden in artikel 18, eerste lid, onderdeel a, wet lb: bij ouderdomspensioen moet sprake zijn van een inkomensvoorziening, dat wil zeggen dat de fiscale faciliteit waarbij de aanspraken op ouderdomspensioen worden vrijgesteld erop is gericht om verlies van inkomen uit werk op te vangen. voor prepensioen geldt hetzelfde. indien een werknemer zijn ouderdomspensioen of prepensioen vervroegd laat ingaan zonder dat hij dienovereenkomstig in inkomen uit werk achteruitgaat, voldoet de fiscale faciliteit niet meer aan die doelstelling. op grond van artikel 19b, eerste lid, wet lb wordt dan de gehele aanspraak op de vervroegde ingangsdatum belast.

het is niet van belang of het inkomen afkomstig is uit dezelfde dienstbetrekking, uit een andere dienstbetrekking of uit enige andere inkomensgenererende activiteit. vervroegde pensionering veronderstelt een einde van het arbeidzame leven.