Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 26-01-2015 15:23:00
Voeding & Gezondheid

Meerekenen verpakking bij gewicht walnoten?

@tijger1

jawel, maar men wordt uitbetaald in hazelnoten.. ;-)

maar goed, even ter zake:

quote:

hoeveelheidsaanduiding

een hoeveelheidsaanduiding is verplicht en mag niet misleidend zijn.

levensmiddelenbedrijven kunnen kiezen voor het vermelden van de netto hoeveelheid volgens het systeem van het e-teken. dit wil zeggen dat op het etiket het gemiddelde gewicht van serieverpakkingen wordt vermeld. de afwijking van het gewicht naar beneden moet goed en aantoonbaar worden beheerst.

bedrijven kunnen er ook voor kiezen de netto hoeveelheid vrij, zonder e, te vermelden. in dat geval moet elke verpakking ten minste de hoeveelheid bevatten die op het etiket staat en worden afwijkingen naar beneden niet getolereerd.


bron, klik-> https://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-eten-en-drinken/dossier/etikettering-van-levensmiddelen/misleiding">etikettering van levensmiddelen

wat meer teksten:

vraag: als ik in plaats van een netto gewicht op het schap een prijs per
100 gram vermeld en erbij zeg dat dat inclusief de verpakking is, mag ik het
product dan afwegen en afrekenen bij de kassa?
antwoord: als de ondernemer dit bij het betalen of op het schap duidelijk maakt, weet de klant dat hij extra moet betalen voor de verpakking, maar echt netjes is het niet.
tarreren is altijd beter. dat betekent dat voor het gewicht van de verpakking wordt gecorrigeerd. niet vermelden aan de consument en het idee wekken dat de klant alleen voor het product betaalt is misleiding en dus een overtreding.

vraag: is er een wettelijk maximum voor het verschil tussen het netto gewicht
wat op de verpakking wordt vermeld en het gewicht dat er daadwerkelijk in zit?
antwoord: nee, er bestaat geen wettelijke marge voor de afwijking. de enige voorwaarde die gesteld wordt is, dat het gewicht dat in de verpakking zit nooit lager is dan het gewicht dat op de verpakking of het schap wordt vermeld. het vermelde gewicht is dus het gewicht dat minimaal aanwezig moet zijn in de verpakking.


bron, klik-> http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ccuqfjaa&url=http%3a%2f%2fwww.nbov.nl%2fwebsites%2fnbov%2ffiles%2fservice%2520en%2520diensten%2fvoedselveiligheid%2fetikettering%2fveel%2520gestelde%2520vragen.pdf&ei=bevgvkfajsy7ubm0gqgf&usg=afqjcne_70xh6cpddbv1bfnnfdj2xc5_gq">veelgestelde vragen hoe etiketteren? (een pdf bestand)
dit laatste gaat over de bakkerijbranche maar de regels v.w.b. etikettering en het aangeven van netto of brutogewichten zijn overal gelijk en wettelijk vastgesteld.

kortom weer een onderwerp met veel aannames, fantasieën en heel weinig concrete onderbouwingen.