Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 03-02-2015 18:30:49
Voeding & Gezondheid

Dom,dommer

[quote=valerius-2 schreef op dinsdag 3 feb 2015, 17:49]nooit van geweten dat dit zo maar mag er is altijd een norm geweest van een heel brood 800gram weegt. ik vraag mij af of dit zomaar mogelijk is.

ja, dat is mogelijk:


moet een heel brood altijd minimaal 800 gram wegen?

nee, in nederland wordt het meeste brood wat bestemd is voor ons land namelijk geproduceerd op droge stof en niet op gewicht. je kunt dat herkennen aan de aanduiding heel/half bij het brood.

de droge stof van een brood is dat wat overblijft nadat het brood volgens een voorgeschreven methode is gedroogd en al het water eruit verdampt is. de wet stelt eisen aan de hoeveelheid droge stof van een heel en half brood.
half brood, minimaal 240 en maximaal 265 gram droge stof.
heel brood, minimaal 480 gram en maximaal 530 gram droge stof.

de droge stof bevat ook de voedingsstoffen van het brood. deze regeling zorgt er dus voor dat een heel en half brood op basis van de minimale drogestofeisen een vergelijkbare voedingswaarde hebben. doordat deze regels er zijn, wordt voorkomen dat de ene bakker in hetzelfde brood bijvoorbeeld meer water gebruikt dan de andere en daarmee een minder voedzaam brood voor een hogere prijs zou kunnen verkopen omdat het een zwaarder brood is.

het gewicht van verschillende broodsoorten kan vrij veel verschillen. hoe meer zemelen er in een brood zitten, hoe hoger het gewicht meestal is. de zemelen nemen namelijk vrij veel vocht op tijdens de deegbereiding, waardoor er meer water moet worden toegevoegd aan een volkorenbrood dan aan een witbrood. het eindgewicht is verder afhankelijk van het bakproces. uit een vloerbrood verdampt meer water tijdens het bakken dan uit een busbrood.

als consument kun je het drogestofgehalte niet zelf bepalen omdat daar speciale apparatuur voor nodig is en een wettelijk vastgestelde procedure gevolgd moet worden. voor de controle op de naleving is de nederlandse voedsel- en warenautoriteit (nvwa) verantwoordelijk. veel bakkers laten het droge stofgehalte van hun brood regelmatig vrijwillig controleren bij een onafhankelijk laboratorium.
(bron:broodnet.nl)