Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

je
jeroenlc - 13-02-2015 13:57:53
Voeding & Gezondheid

Moet zorgverzekeraar declaraties van zorgverlener tonen?

Bedankt voor alle reacties.

in verband met mijn vraag heb ik de volgende informatie van de nederlandse zorg autoriteit gevonden. het richtsnoer informatieverstrekking zorgverzekeraars nza, art. 12b stelt:

verzekerden dienen goed geïnformeerd te worden over de kosten van zorg die zij genoten hebben in verband met de betaling van het eigen risico. de declaratieoverzichten moeten zodanig zijn opgesteld dat deze begrijpelijk en inzichtelijk zijn voor verzekerden zodat zij de gedeclareerde kosten kunnen controleren op juistheid. (art. 12b - overzichten eigen risico: http://www.nza.nl/104107/136998/richtsnoer_informatieverstrekking_ziektekostenverzekeraars_en_volmachten_2010.web.pdf">richtsnoer)

@aurora1: bedankt voor de link, maar op de website van zorgverleners.nl lees ik:
in opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport richt zorgverzekeringslijn.nl zich op het terugdringen van het aantal wanbetalers en onverzekerden. dat heeft op geen enkele manier met mijn vraag te maken.

@tijger1: het is natuurlijk mogelijk dat het op een foutje berust, een vergeten nota, en verkeerde omschrijving o.i.d. maar ik als zorgconsument kan via de webportal van mijn verzekeraar niet afdoende controleren of het klopt waarvoor ik mijn eigen risico betaal. vandaar mijn vraag of de zorgverzekeraar de verplichting heeft om de originele declaraties te overleggen als de verzekerde daarom vraagt.

t.a.v. tweede bericht: als leek kan je niet alles beoordelen, daar ligt vooral de taak van de zorgverzekeraars. maar die hebben wel de plicht (zie richtsnoer nza) om kosten die via het eigen risico aan de verzekerde doorberekend worden toe te lichten.

@wokkie1: dat is precies wat ik bedoel. ik moet toch via de weg waar de declaraties bij me komen (de webportal van de verzekeraar) direct kunnen zien of alles klopt, zonder ook nog eens bij alle zorgverleners te moeten aankloppen. t.a.v. je tweede bericht: ik ben reeds op een andere verzekeraar overgestapt.

@mahadma: c betaalt een deel van de facturen via het eigen risico en heeft daarom het volste recht om te zien of die juist zijn.

ik verwacht niet van een verzekeraar dat die eerst de factuur naar een patiënt stuurt, maar wel dat de facturen aan de verzekerde getoond worden (of direct in de webportal beschikbaar zijn) als daar vragen over rijzen.

@gerdae: ik denk dat de naam van de verzekeraar er niet toe doet, het gaat om een algemeen principe.

@koekeloer: wat je zegt is juist, de declaraties worden voor meerdere personen tegelijk doorgegeven. maar voor de controle op de juistheid is het wel van belang om inzage in specifieke declaraties te krijgen. dat is niet alleen van belang voor de verzekerde, maar ook voor de zogverzekeraar.

@korevrouw: bedankt voor de tips.

@hänschen klein: wat je schrijft is, mede uit het nieuws, heel herkenbaar. wat me verbaast is dat dit soort zaken - ondanks de huidige stand van techniek en mogelijkheden op computergebied - zo breed verbreid voorkomt. het is opvallend hoe vaak er ontwijkend of met doorverwijzingen op vragen wordt gereageerd, terwijl de antwoorden i.h.a. eenvoudig uit de database te halen moeten zijn. geeft te denken.

we hebben de verzekeraars toch zoveel invloed gegeven om de kosten in de zorg terug te dringen en te voorkomen dat er met declaraties gerommeld wordt?

@natuurmens: zoals uit het bovenstaande duidelijk moge zijn ben ik het daar helemaal mee eens.

@lhe: jammer dat daar door de verschillende verzekeraars zo verschillend mee omgegaan wordt.