Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 21-02-2015 11:57:13
Computers & Telefonie

Lenovo superfish laptop

Update:

lenovo brengt programma uit om superfish-malware mee te verwijderen

door bauke schievink, zaterdag 21 februari 2015 09:33,

lenovo heeft een programma uitgebracht die automatisch de superfish-malware en het bijbehorende browsercertificaat kan verwijderen. de adware werd op een aantal lenovo-laptops meegeleverd en bleek gebruikers kwetsbaar te maken voor het kapen van beveiligde verbindingen.

op zijn hulppagina heeft lenovo een tool geplaatst die na opstarten superfish en het bijbehorende rootcertificaat met een druk op de knop verwijdert. ook achtergebleven registerbestanden worden opgeschoond. eerder had het bedrijf al instructies online gezet om de malware handmatig te verwijderen, maar een tool om dit automatisch te doen was al aangekondigd. van de verwijdertool is ook de broncode online gezet.

de aanwezigheid van superfish op lenovo-laptops heeft voor veel ophef gezorgd. op vrijdag reageerde het amerikaanse department of homeland security door gebruikers van lenovo-laptops te vragen om de malware van de getroffen systemen te halen vanwege de veiligheidsrisico's. de autoriteiten vroegen ook de makers van de superfish-malware om te staken met hun activiteiten.

microsoft bracht al een update uit voor zijn anti-malwareprogramma defender waardoor superfish wordt herkend en verwijderd. het browsercertificaat dat superfish voor firefox installeert wordt echter niet herkend, terwijl de tool van lenovo deze wel weghaalt.

in januari ontdekte tweakers dat lenovo adware meeleverde op zijn laptops onder de naam superfish. de software injecteert advertenties in webpagina's, maar later bleek dat er ook een vals ssl-certificaat wordt geïnstalleerd waardoor beveiligde verbindingen worden gekaapt. dat maakt gebruikers vatbaarder voor het afluisteren van hun dataverbinding. lenovo was al gestopt met het bijleveren van superfish op zijn laptops.


klik-> http://tweakers.net/nieuws/101511/lenovo-brengt-programma-uit-om-superfish-malware-mee-te-verwijderen.html">tweakers: lenovo brengt programma uit om superfish-malware mee te verwijderen