Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 26-02-2015 19:26:03
Geldzaken & Recht

Vieze notaris praktijken

Tussen notarissen zitten ook rotte appels (helaas). het is notarissen echter wel heeeeeel moeilijk gemaakt om te frauderen. allereerst staat er maar 1 sanctie op en dat is een ontzetting uit het ambt; in gewoon nederlands: je bent geen notaris meer en bent je kantoor, je onderneming en dus je broodwinning, kwijt. daarnaast kun je nog e strafrechtelijke vervolging verwachten met, zoals vorige week maar weer bleek, al snel een jaar detentie in het vooruitzicht. bij de oplegging van de strafmaat houdt de strafrecht ook rekening met het feit dat je notaris bent.

daarnaast zijn er verschillende controlerende instanties. denk aan het bft waar ieder kwartaal de kwartaalcijfers naar opgestuurd moeten worden, de controle van het bft op het kantoor zelf, peer revieuws, controles van de belastingdienst en bij de afwikkeling van een nalatenschap ook nog eens de erfgenamen aan wie rekening en verantwoording afgelegd moet worden. de erfgenamen kunnen als ze het niet eens zijn met de handelwijze van de notaris, kunnen ze (nu nog) gratis een klacht indienen bij de kamer voor het notariaat. dat is voor een notaris een prijzige geschiedenis waarbij de notaris, zelfs als de klacht ongegrond verklaart wordt, de kosten niet kan verhalen op de klagers.

kortom: ja, er zal vast gefraudeerd worden (maar dat doet een telefoniste die een pakketje post-it's meeneemt ook al), maar het is wel verd*mde moeilijk en de straffen zijn pittig. een beetje notaris laat dat wel uit zijn hoofd.

ook het (te) laat uitbetalen van gelden is een controlepunt en kan klachtwaardig zijn. over het algemeen wil een notaris juist zo snel mogelijk geld uitboeken zodat hij van de aansprakelijkheid af is.